Barn och skola

Båstads kommun har i år hamnat på elfte plats i rankingen över Sveriges bästa skolkommuner.

Glädjande och det ska vi ta till oss, men bakom siffrorna döljer sig tyvärr andra förhållanden som inte går att blunda för och som om man inte åtgärder leder till en katastrof för den enskilde eleven.

Bl.a. har kommunen med moderaten Åsa Ragnarsson som ordförande i välfärdsutskottet inte brytt sig om att tillsätta en utbildad mattelärare på gymnasiet vilket har orsakat att flera elever inte klarat sin matte i år.

Den psykosociala hälsans negativa tal fortsätter.

Lärartätheten är låg.

Viktigt att ni läser kommentarerna under artiklarna då bl.a. föräldrar och lärare har gjort tillägg där.

läs

läs

På Folkhälsoinstituets sida kan du välja skola för att läsa om mobbing, alkohol, rökning, psykosocial hälsa osv – läs  läs

Se skolinspektionens analys av Sveriges skolor här.

Här på skolinspektionens sida kan du gå in och välja vilken skola i kommunen du vill se resultat för vad gäller olika spörsmål.

Våra barn och förhållanden kring deras uppväxt är självklart livsviktigt.

Bra, respekterade och välavlönade pedagoger är en förutsättning för kvaliten och barnens villkor utanför hemmet.

Arbetsledare som står upp för sina anställda och som inte behöver svara först gentemot kommunens makt- och kontrollapparat utan snarare främst gentemot barenens, föräldrarnas och pedagogernas bästa är vitalt.

Är det så kommunen arbetar – nej..

I vår kommun är det först och främst gentemot den inre makten och dess krav som våra högsta ledare måste agera. Vanligt är också att problematik stannar hos mellancheferna som inte rapporterar uppåt när önskemål och problem ligger på bordet. De fallerar även att rapportera neråt när information ska spridas neråt.

När arbetsledare hellre och snarare springer maktens ärenden än dem de företräder på golvet går mycket förlorat och kommuninnevånare som är mottagare och beroende av denna kommunala service blir maktlösa och tilltryckta. Det är inte ovanligt att familjer ger upp och låter problematik fortgå pga att den lilla människans syn, krav och önskemål försvinner i maktapparaten. Resultatet blir ett enormt lidanden för barnen med oförändrade förhållande vid mobbing och trakasserier av olika slag trots påstådda säkra arbetsmetoder mot just detta. Via nationella artiklar vet vi idag att antimobbingverskamheter i skolan har visat sig vara i stort sett verkgningslösa.

Otaliga är de fall då barn och föräldrar inte fått gehör utan kränks och upplever sig trakasserade av dem som ska hjälpa och skydda dem. Det gäller även pedagoger som försöker belysa problemet för sina kollegor och högre chefer. Otaliga är de barn som berättat för dessa pedagoger att ingen lyssnar men pedagoger som kämpar för deras villkor blir tilltryckta.

Bakom fina siffror och skolinspektionens utredningar som släpper igenom dåliga förhållanden alldeles för lätt finns människor som far riktigt illa.

Flera av våra medlemmar och vänner till dem kan vittna om det vi nämner.

Det är säkerligen inte unikt för vår kommun – men nu är det här vi bor och då får vi brottas med det.

Vi hänvisar till vårt VALPROGRAM som tar upp och beskriver vilka förhållanden som vi anser behövs för att komma till rätta med mycket av den nämnda problematiken.

BKF

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s