Förslag till aktiviteter att driva vid Trädgårdarna

1. en KNUTPUNKT/CENTER för allmänheten och turismen. Behöver inte vara så superflott. Vissa evenmang kan drivas med enklare facilliteter. Entrée och avgifter beroende på typ av aktivitet. Natur-, sport-, frilufts-, konst- och kulturcenter. Härifårn kan alla möjligta aktiviteter utgå som finns på Bjärehalvön. Bjärehalvön saknar en knutpunkt som denna. Här skulle man kunna ha café, restaurang, mötesplatser av olika slag samt materiel till de olika aktiviteterna för försäljning och uthyrning. Även en ledarbas med guider och andra aktivitetsledare.

2. vandrarhem på Apelryd sommartid är förträffligt i anknytning till centret. B&B.s i närheten kanske. Utveckla campingen i kattvik.

3. sommar/dagkollo.

4. en filial till turistbyrån

5. gallerier för allmänheten att ställa ut på även för dem som inte är etablerade samt utställningar och mässor av olika slag som kopplar till Trädgårdarna som kulturreservat

6. film- och bildvisningar samt föresläsnignar även och framför allt av lekmän.

7. mountainbikeleder/äventyrsleder

8. vandringsleder

9. kolonilotter – hyra ut lotter för odling för boende skrivna i Båstad kommun/sommargäster

10. helg loppis/garageloppis

11. scen för allmänheten, amatörer och proffs att uppträda på. Typ ”speakers corner”, lekmanna föreläsningar utan krångel och så mycket märkvärdighet, man sätter upp sig på en lista helt enkelt, musik framttädanden av olika slag, teater, revyer konserter, dans, mm. Vid Drottningholms teatern finns en löv teater kopplad till huvudteatern/scenen. Det är en utomhus scen med häckar runt ikring där dansare och skådespelare kan klä om samt komma ut från sidorna rakt på scenen utan att publiken ser. Ett fantastiskt och trevligt upplägg som även Norrvikens Trädgårdar skulle kunna leverera. Dans och skådespelartrupper på turné skulle då kunna tas emot i Båstad sommartid. Vid fara för regn sätter man upp ett skydd över.

12. temaveckor/månader

13. center för primörer och lokala produkter/filialer till gårdsbutiker

14. trädgårdar och trädgårdsarbete är utmärkt rehab för utbrända och andra sjukdomar samt för ungdomar på glid, fängslade och fd fängslade (finns mycket lyckad verksamhet kring detta i USA), men även rehab arbete i trädgårdarna för missbrukare.

15. hemsidan sverige:framtid har många bra förslag som även vår kommun och Trådgårdarna kan anamma.

16. retreat

17. en skärpt och gedigen trädgårdmästarutbildning. Skulle kunna var ett huvudcenter för detta i Sverige samt landskapsarkitekt/trädgårdsdesign.

18. kockskolan finns på apelryd – utveckla detta och låt även det bli ett huvudcenter i Sverige. Även kallskänke– och servitörutbilning

19. musikallinjen – stärk den eller återuppta och koppla den till trädgårdarna och en scen där.

20. kulturskolan kan ha en bas här eller filial.

21. uppvisningar och evenemang kring djur, tex hundar, kattor och andra smådjur, vallning, agillity.

22. schack spel med stora pjäser som de har i Kungsträdgården i Stockholm.

23. lekplats

24. djurhage som på Skansen – kan drivas privat eller via 4H. Ponny ridning

25. jobbcenter

26. ungdomsgård/uppfinnarcentrum

27. bygglinjer och konservatorutbildningar samt ideell restauration – allt finns redan i Sverige idag och kan vara med och restaurera och renovera byggnaderna. Liknadne arbet görs i England med framgång av gamla privata slott och andra byggnader.

28. utedagis

29. område för friskvård, tex friskis o svettis under sommaren

30. hantverksmässan skulle kunna flyttas till Norrviken, dessutom skulle man kunna ha en permanent hantverksby – ett förslag som Lilla Båstad presenterade och som lät riktigt vettigt och passande.

31. turistbyråns ansvar att sy ihop intressanta paket för turister – all inklusive – dels att sälja på plats och dels att sälja och boka via telefon och nätet. Vidare att sälja till bussresor med teman och evenemang.

32. lokal marknad á la Brittiskt snitt med lokala produkter, olika uppvisningar av djur, vallning, öppen scen – regelbundet återkommande kanske varje vecka eller varje månad.

Fredriksdal fullkomligen sjuder av aktivitet, likaså Sofiero. Det är väl märkligt att inte Norrvikens Trädgårdar gör det..

Det finns hur mycket som helst – NU FÅR DU LÄMNA FÖRSLAG. Det kan du göra via en kommentar här nedan så fyller vi i det i listan.

Annonser

2 reaktioner på ”Förslag till aktiviteter att driva vid Trädgårdarna

 1. Det finns fantastiska möjligheter att integrera den nuvarande ödsliga parkeringsplatsen som ett välbehövligt komplement/förnyelse till befintlig parkanläggning.

  Genom att t ex framhäva vattenfall, porlande bäckar, talusbranter, klippor m m förstärks befintliga naturvärden i den redan fascinerande landskapsbilden.

  Man kan vidare bryta av med dammar, stenpartier/trappor, etc i terrassformation ända ner ner mot Kattviksvägen där en ny mindre parkeringsplats anläggs.

  En sådan lösning förutsätter förvisso att en del träd måste tas bort, men å andra sidan skapas en majestätisk bild över det resliga klippberget upp mot åsplatån. Även den mest svårflörtade kommer bli hänförd och vilja se mer…! Det är poängen.

  Jag ser även framför mig ändamålsenliga verksamhetslokaler/gallerier/orangeri som smälter väl in i sluttningarna där endast en stenklädd fasad syns utåt med spröjsade fönsterpartier.

  Det sinnliga kan stimuleras genom massor av (doftande) blommor/blommande träd i gigantiska omfång, ännu fler bäckar, fontäner, skulpturer, örtträdgårdar, bär- och fruktodlingar, m m.

  Utrymme/platser för evenemang av olika slag, samt en vacker scen med tillhörande amfieläktare är ett måste för ekonomin.

  Hoppas även Länsstyrelsen/Naturvårdsverket inser vilken potential som finns i kringliggande vackra natur(reservat) för rekreation, motion, etc. Därför skulle ett välplacerat naturum/informationscenter vara mycket välkommet och starkt bidra till ökat intresset för området.

  Varumärket ”Norrvikens Trädgårdar” är välkänt sedan länge, men har sannolikt stärkts ännu mer till följd av all publicitet på senare tid.

  Många har engagerat sig, så med gemensamma krafter och en fortsatt positiv inställning kommer Norrvikens Trädgårdar snart blomma igen.

 2. Ett helt otroligt programförslag som här lagts fram. Det tar tillvara olika intressen och framförallt ger det något till kommuninvånarna/skattebatalarna. Alltör sällan har kommunen tagit hänsyn till invånarna och lagt för mycket av olika aktiviteter under ett par korta sommamånader. Om Norrvikens trädgårdar skulle kunna erbjuda, åtminstone endel av de här aktiviteterna, så skulle hela kommunen få en attraktiv profil och därmed utöka antalet besökare och öka intäkterna så att Trädgårdarna kunde gå med vinst. Tennis är nog bra men berör en alltför kort tid Båstad och utelämnar den strörsta delen av de permanent boendes behov av åretruntaktiviteter. Skulle vara intressant att ha någon form av enkät bland Bjäreborna om det här förslaget. Kör hårt. Förslagen är så väl genomtänkta att de även gör en utflyttad sugen på att komma tillbaka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s