Viktigt att veta om exploateringen av Trädgårdarna

Norrviken till Erik Paulsson

Exploateringsfakta med källförteckningar

Norrviken 040120

Europa Nostra 3 

Lilla Båstad

Rädda Norrvikens Trädgårdar

Rädda Norrvikens Trädgårdar genom att skriva på detta upprop och gör Trädgårdarna till ett kulturreservat istället.

Vi menar att den planerade exploateringen av Trädgårdarna är ett medvetet och långsiktigt arbete som gjorts möjligt via olika ”förlopp” mellan kommunen och peab-sfären.

NTAB (peab-sfären) har sagt nej till att göra Trädgårdarna till ett kulturreservat. NTAB äger en stor del av marken som omringar Trädgårdarna samt arrenderar hela anläggningen sen lång tid tillbaka. Riksantikavarieämbetet har varit inkopplat men så länge som NTAB ställer sig på tvären kan inget kulturreservat skapas.

Alla stora parker i Sverige är kulturreservat och man kan fråga sig vad som hindrar att en av Europas vackraste parker och som ligger i Båstad även den kan få bli kulturreservat och bevaras till eftervärlden.

Genom att få Trädgårdarna till kulturreservat ligger ansvaret under staten. Ekonomiska bidrag och medel finns då att få via staten, stiftelser, fonder samt EU.

En uppsjö av vecko-, månads- och årsevenemang samt divers aktiviteter som kopplar till den ursprungliga stiftelseförklaringen och kulturreservats innebörd kan då utan problem drivas och mark samt byggnader upplåtas.

Huvudansvarig vid Gunnebos Trädgårdar – som gjorts till kulturreservat och som blomstrar – har erbjudit sig att hjälpa till och samarbeta för att skapa en hållbar verksamhet för Norrvikens Trädgårdar. Enligt säker källa ska Stiftelsen inte visat något som helst intresse för detta och har inte ens besökt Gunnebos Trädgårdar eller upprätthållit kontakten med denna person.

Fyra kvinnor har genom åren hoppat av Stiftelsens styrelse i protest mot hur saker och ting sköts. Nu senast Gudrun Edh som inte längre kunde acceptera att styrelsen inte visade något intresse av att följa den ursprungliga stiftelseförklaringen samt pga kommunens så tydligt visade ointresse. Gudrun Edhs skrivning och orsaksförklaring till avhoppet finner ni under fliken dokument.

Kommunen har, som vi ser det och som framgår via diverse artiklar som vi kommer lägga ut under fliken ”slutet för Norrvikens Trädgårdar”, genom åren samarbetat med peab-sfären kring olika former av exploateringar för Trädgårdarna. Nu senast bl.a via f.d. kommun tjänstemannen Per Ivansson som varit med att ta fram exploateringen ”Lilla Båstad”. Ivansson arbetar nu inte längre vid kommunen utan driver enbart egen verksamhet och konsulteras av peab-sfären samt kommunen.

”Lilla Båstad” är en helt ny stadsdel med boende för minst 500 personer, hotell, butiker, mm. Och det mitt i Norrvikens Trädgårdar. Se fliken ”slutet för Norrvikens Trädgårdar” och sen underrubriken om exploateringar i menybaren överst på sidan.

Endast ett fåtal evenemang har drivits vid Trädgårdarna de senaste åren. Vi menar att Stifitelsens styrelse inte har den kompetens som krävs för att driva denna verksamhet och frågan är på vilket sätt de har försökt. Om evenemang avslås och verksamhet efter verksamhet läggs ner eller försvinner så leder det självklart antingen till konkurs eller till en försäljning, med förmodad exploatering.

I nuläget står vi inför en försäljning med exploateringen ”Lilla Båstad” som följd. Det rent hisnande i det hela är att ärendet inte ens bjudits ut på den öppna marknaden och då inte helt svårt att genomföra bl.a då ett flertal av Stiftelsens ledamöter på ett eller annat sätt genom åren varit knutna till peab-sfären, dessutom har vi ett kommunalråd  Anette Åkesson (m), som är tjänsledig från PEAB. Kommunalrådet påståra att kommunen inte har någonting alls med försäljningen att göra, vilket är en sanning med mycket stor modifikation – om det över huvudtaget alls är en sanning. Hon glömmer att det är politikerna i KF som tillsätter och föreslår övervägande del av ledamöterna i Stiftelsens styrelse för Norrvikens Trädgårdar. Hon ”glömmer” också det gedigna samarbete som funnits kommunen och exploatörerna emellan genom åren.

Det märkliga är att både kommunen och Stiftelsen för ett antal år sen var positiva till ett kulturreservat. Men när peab-sfären presenterade sina tankar för Trädgårdarna gick alternativet med ett kulturreservat i graven.

Klicka på den röda texten överst i texten så kommer du till uppropet där du kan skriva ditt namn och en åsikt, om du vill.

Och DU – ett stort och hjärtinnerligt TACK till DIG för DITT engagemang.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s