Norrvikens Trädgårdar

Norrvikens Trädgårdar i sin nuvarande form går mot sitt slut.

De nuvarande stadgarna tillåter inte försäljning. Processen mot att få tillstånd till att ändra stadgarna måste möta vissa kriterier. Om de uppfylls ger Kammarkollegiet tillstånd till permutation, dvs en omskrivning av stadgarna så att försäljning blir möjlig. Denna beviljan är nu gjord och man har plockat bort ett avsnitt ur stadgarna som innebär att Trädgårdarna inte längre är öppna för allmänheten.

Försäljning är dock ännu ej möjlig då Länsstyrelsen måste bevilja försäljningen. Det är nu gjort men ärendet överklagat av NTS. Det är även så att Stiftelsestyrelsen har polisanmälts av Båstad kommuns framtid för trolöshet mot huvudman enligt brottsbalken 10 kap 5§.

Båstad kommuns framtid, aktionsgrupp för Bjäres väl, anser att det finns en tanke med stora delar av det förloppet och den kedja av åtgärder som vidtagits genom de senaste årtiondena för att man idag slutligen och till sist ska komma åt att exploatera Norrvikens Trädgårdar samt Norrvikens Kust.

Summan för Trädgårdarna på 7.8 miljoner kronor är en skändning mot ett av Sveriges och Europas mest anrika områden. Priset på 7,8 Mkr är exakt vad lånen plus driftskostnad 2012 är för trädgårdarna. Om priset vore högre så hade det i så fall funnits ett övervärde och man hade då inte kunnat hävda att NT är konkursfärdigt. Det är även så att om summan legat runt eller över 10 milj. kr så hade ärendet istället gått till regeringen och inte till kammarkollegiet.

Utöver denna information har det framkommit en hel del prekära och smaskiga förlopp, information och dokument i Norrviken frågan. Att kommunen kan säga att de inte är delaktiga i det som händer Trädgårdarna är minst sagt oansvarigt.

Viktiga frågor att ställa sig i detta ärende är:

•  hur kan det komma sig att andra historiskt vackra oaser runt om i Sverige t.ex Sofiero och Gunnebo har levande verksamheter och är omgjorda till kulturreservat – men inte Norrvikens Trädgårdar

•  hur kan det komma sig att man plockat bort den sjudande aktivitet som en gång rådde vid Trädgårdarna

•  hur kan det komma sig att man söker hinder för adekvata verksamheter istället för möjligheter som tex att gräsmattorna blir förstörda. En ny stadsdel med 500 personer, butiker, hotell, spa, osv ger minst lika mycket slitage på det som då kommer finnas kvar av Trädgårdarna – förmodligne mer.

•  hur kan det komma sig att man inte ser ännu fler möjligheter? Är Stiftelsen kompetent nog för att driva verksamheten Norrvikens Trädgårdar – är de visionärer, kreativa, aktiva, har kontakterna som behövs och kan de se en helhet mellan en uppsjö av aktiviteter som tillsammans skulle skapa enormt goda förutsätningar för Trädgårdarna och kommunen i stort?

•  hur kan det komma sig att där finns en propp i detta ärende och att alla förslag som läggs fastnar där. Vilka personer sitter vid den här proppen och på vilket sätt är Länsstyrelsen inblandad i denna propp? Intressanta och misskötta förlopp bl.a via Länsstyrelsen har framkommit i vårt grävande.

Det är uppenbart att endast ett fåtal personer är inblandade i de förlopp som bearbetat ärendet Norrvikens Trädgårdar genom åren. Men hela KF samt övriga politiker känner till hur det ser ut samt historiken och hanteringen. Det är ju så att den som är tyst också är ansvarig. Endast dem som lägger ner sin röst och arbetar för det motsatt i detta ärende går fria. Övriga är lika medskyldiga som den lilla grupp som bearbetat ärendet mot de exloateringar vi nu har framför oss av Trädgårdarna .

Norrvikens Trädgårdar är ett historiskt arv som sällan gått att skåda och som nu går i graven.

Skäms på sig Båstad kommun!

Annonser

2 reaktioner på ”Norrvikens Trädgårdar

  1. Räkna inte ut Erik Paulsson än.

    Orsaken till senaste händelseutvecklingen i Norrviken har sannolikt samband med att statsåklagare Nils-Eric Schultz valt att lägga ner åtalet då Erik Paulsson insett att han med stor sannolikhet blivit åtalad om köpet av Norrviken gått igenom. Då han hoppade av så föll åtalet då det i praktiken inte var något att väcka åtal om. En sannolik utveckling är att styrelsen nu försöker sätta stiftelsen i likvidation (konkurs) och att styrelsen försöka hitta någon allierad konkursförvaltare. Resten kan ni räkna ut själv.

  2. HUR kan man anse att 7.8 miljoner är en acceptabel prislapp på detta fantastiska område? Idag finns en annons i LT där man annonserar ut 2 hektar i Grevie, för exploatering, till 14.7 miljoner. I proportion till detta borde Norrviken med sina ca 18 hektar kosta runt 130 milj!! Är inte detta trolöshet mot huvudman av stiftelsestyrelsen att acceptera ett sådant här skambud?

    Dessutom, om man tittar på var man vill placera hotellbyggnaden i det nya planerade exploateringsområdet så hamnar hotellet inom strandskyddet! Hur hade man tänkt lösa det?
    Det utökade strandskyddet ligger enligt Länsstyrelsen just nu hos kommunstyrelsen för att de skall ge kommentarer om ev. justering av desamma och det är ju inte väldigt långsökt att tro att strandskyddet kommer att minskas just vid Norrviken för att tillgodose de bohov som exploatörerna skulle kunna tänkas ha. Det har ju hänt saker med strandskyddet ute i Kattvik tidigare, i samband med framtagande av detaljplaner…….

    I slutändan känns det mest sannolikt att hela denna fantastiska anläggning slutar som privat (stängd) hotellträdgård och mötesplats för välbeställda. Vilken förlust för Båstads kommun!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s