Oförmåga eller ointresse..


Nedan en högaktuellt skrivning som för tanken till flera av Båstads kommuns verksamheter,  framförallt VoO – men även en rejäl tankeställare för de politiska partierna som flera av dem tycks driva ett gammalmodigt maktstyre med manipulationer, toppstyrning, förnedring av medlemmar, undanhållande av vital information, dolda agendor, one man show, osv, byggt på makt (ett slags psykopatklimat) och inte dagens moderna insikter om hur man får ut maximum av situationen och sina medarbetares trivsel, förmågor och idéer.

Varför finns inte kravet och kunskapen om en modern syn på ledarskap inom en kommun? Är det meningen att rävspel, toppstyre och manipulationer ska vara en del av detta arbetsområde för att olika agendor är en del av politikens värld? Hur skulle politiken och dess beslut som sen verkställs av tjänstemän se ut om man försökte sig på det moderna ledarskapet?

Politiken och verksamheter i en kommun är en av de mest nedbrytande miljöerna man kan vistas i. Man måste vara otroligt stark för att orka om man är den sortens person som vågar stå upp för sina och andras rättigheter eller att ta till orda och inflika och ifrågasätta. Jag tror aldrig jag befunnit mig i en så stor sammanslutning där så många sitter så tysta och sen ringer till någon de litar på och undrar vad som händer och varför det är som det är. Samtidigt låter de tystas gäng enskilda personer sitta ensamma och bli bespottade utan att aktivt stödja, senare framkommer det att de inte heller förstått eller kände till det som den enskilde blev hånad och bespottad för.

Läs denna viktiga skrivning om de 7 skälen till varför medarbetare lämnar..

https://www.linkedin.com/pulse/7-sk%C3%A4l-till-varf%C3%B6r-de-b%C3%A4sta-medarbetarna-slutar-arash-gilan

Jag har under en tid tänkt mycket på varför personal slutar. Mycket utifrån turnén vi har haft med IHM där vi pratat om modernt ledarskap som jag får återkomma till vid tid och tillfälle. Med denna post är jag självkritiskt och vill dela de tankar jag har antecknat och hoppas att det är tankar som kan vara till hjälp. Vi lever i en tid med 80-90 talister som är i arbetsmarknaden och har en helt annan syn på jobb och karriär. Som jag sa på en föreläsning med IHM så är vi glada om vi kan ha en anställd hos oss i minst tre år. Lite skillnad mot förr i tiden då man var sitt yrke och fick yrket inpräntat på gravstenen. Arbetsmarknaden är idag flexibel och digital och som arbetsgivare så behöver man skapa bolag som är attraktiva för att locka till sig de bästa talangerna för i en digital tid så är efterfrågan och tillgängligheten stor kring vassa medarbetare. Nedan skriver jag kort om 7 skäl till varför jag tror att man tappar duktiga medarbetare:

1. Chefen

När ledarskapet saknas, som jag skrivit om tidigare och en chef dikterar med svärdet så leder det till vantrivsel. En ledare lyssnar, utvecklar och utmanar sina anställda, istället för att diktera och peka. En ledare frågar hur kan jag hjälpa till istället för att säga detta ska du göra punkt. En ledare säger inte bara vad utan även hur och även ofta det bortglömda ordet varför. Mer om detta i artikeln om chef eller ledare.

2. Usel kommunikation

Både organisatoriskt från bolaget men självklart även från närmaste chefer. Här handlar det oftast inte om vad man säger utan mer hur man säger saker och ting. Den moderna kommunikation ska vara transparent och säger hellre för mycket än för lite. Du kan ha 100% rätt i VAD du säger men det kan bli 200% fel på grund av HUR du sa det. Kom ihåg att kommunikation handlar från en ledares perspektiv mer om ett lyssnande öra än en vass tunga.

3. Meningslösa projekt

Klassikern, sitter och nöter med projekt som inte ger någon form av stimulans. Personen i fråga känner sig överkvalificerad och chefen fångar inte upp signalerna. Det ska bara nötas på och det finns inget mål eller syfte utan bara ett stort därför. Talangfulla människor vill ha syften, mål och en vision som leder dem. När det saknas så blir det till slut tack och hej.

4. Bristen på karriärsmöjligheter

Personalen måste känna att det går att växa i bolaget och att det finns en ”resa” att göra. Bolaget saknar ofta kartan och har kanske inte svar på nästa steg eller som i förra punkten inte fångar upp signaler om understimulans. Här är det viktigt för bolaget att ha en tydlig karriärskarta och visar på vilka möjligheter det finns. Med detta sagt så behöver dagens generation lära sig lite mer tålamod och att verkligen ge sin position tid så att man blir duktig på hantverket. Upplever ofta att vi 80-90 talister har idag alldeles för bråttom och ser en fara i att peaka karriären redan vid 30. Trenden är tydlig i näringsliv, idrott, politik och offentlighet. En trend som skapar följande följdfrågor som jag kanske får ta lite senare. Frågor som, vad händer efter 30? Vad ger det för status för folk över 50 med en massa erfarenhet?

5. Bristen på bekräftelse och uppmuntran

Vi människor är i behov av bekräftelse och uppmuntran, att bli sedd och hörd är oerhört viktigt. En mänsklig faktor som inte får underskattas av ledningar och chefer. Att bara säga bra jobbat, uppmärksamma individer i gruppen är verkligen viktigt. Men även att bry sig, fråga hur någon mår och bara lyssna är även viktiga egenskaper som en ledare bör bemästra. Bolag med enbart hårda värden och brist på mjuka värden tappar duktiga talanger.

6. Politik och politik

När det professionella försvinner och politiska beslut sker så blir det tröttsamt. Politiska beslut ser inte till personalens bästa men ”bolagets”. Politiska beslut är ej djärva men fega. Politiska beslut är toppstyrda och ej demokratiska, exkluderande och ej inkluderande. Politik handlar även om kulturen i bolaget där man vill ha inställsamma ja-sägare till och när det väl sker så flyr talanger all sin väg.

7. Lönen

Lönen är viktig men den är inte allt. Jag skulle vilja påstå att om ovanstående sex punkter funkar väl och lönen är skälig så trivs man som anställd och nappar ej på första bästa erbjudande då ett ny jobb alltid är en risk gällande de andra punkterna. Lönen ska dock inte underskattas och en arbetsgivare kan inte förvänta sig samma typ av passion för bolaget som en arbetstagare. För att skruva om första meningen, lönen är inte allt men den är viktig.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s