VoO verkställer nu åter hemvård för semestrande i kommunen..


Efter den turbulenta krisen kring VoO sen nämnden fick beskedet av förvaltningen och deras chef Monica Ehnberg att personalbristen var så stor och ekonomin så dålig att verkställighet av omsorg för semestrande utomsocknes inte skulle gå att verkställa utan risk för vårdtagarnas säkerhet har det blivit granskning av ärendet hos IVO, andra kommuner har anmält Båstads kommun och folkpartiets ordförande Tomas Andersson har lämnat in en anmälan till förvaltningesrätten om prövan inför kommunallagen.

Förvaltningen menade att det fanns betydande risk för vårdtagarna i kommunen, inte bara för dem som är kommunbor utan även för de utomsocknes då personalbristen är så stor. Hemtjänstpersonalen arbetar redan dubbla pass och har flyttat sina semestrar. Det säger sig självt att dessa arbetsförhållanden vare sig är hållbara eller OK samt högst troligt kan komma att utsätta vårdtagarna för risk. Under mötet fick nämndsledamöterna veta att ingen personal gick att få tag på och att förvaltningen gjort allt de kunnat för att förändra denna personalbrist.

Hela nämnden ställde sig bakom förvaltningens skrivning och ord samt beslutade att stoppa verkställan för utomsocknes. Informationen tycktes vara grundlig och diskussionen lång.

Sen uppstod bråket..

VoO hade i juli ett möte som enbart lyfter denna problematik där nämnden avskrev stoppet för verkställan . Hur förvaltningen menar att de ska klara situationen framgår inte av protokollet och ingen information i ärendet kring detta går att tillgå.

Plötsligt är det ingen fara för vårdtagarna, plötsligt finns det personal och plötsligt har nämnden fått veta att hemkommunerna till de semestrande betalar för verkställan något som förvaltningen inte redogjorde för inför beslut.

Min personliga åsikt är att förvaltningen och nämnden gjorde rätt. Detta beslut nämnden tog borde istället ha blivit prejudicerande för övriga kommuner och socialtjänsten borde fånga upp signalen att det är dags att skriva om lagen istället för att utsätta kommunerna för mer press och omöjliga uppdrag. Hela Sverige är på väg mot stupet vad gäller vården – då är det dags för staten att skicka ut delegering och signaler på att ta ansvar och göra om och göra rätt istället. Det kommer komma en dag då vi inte längre kan kräva och ta vår vård för självklar. Pendeln är på väg att slå tillbaks – från den bästa vården i världen till en medioker vård där utgången kan bli ett lotteri.

Tomas Andersson (fp) dock, tycker att det är viktigt att turister och semestrande ska ha sin service – inte med ett ord nämner han fotfolkets arbetssituation och arbetsförhållanden. Istället utnyttjar han situationen till att försöka slå undan benen på regeringspartiets ordförande i nämnden och får stå i Sydnytt och glänsa. Där står han och far med rena osanningar och säger att politikerna inte kan lagen och att detta är ett politikerverk, vilket alla inblandade vet inte är sant. Han tror han ska plocka poäng, men det kommer bli det rakt motsatta kan jag lova.

http://www.hd.se/lokalt/bastad/2015/06/04/akuta-problem-med-brist-pa-vardpersonal/

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/helsingborg/patientskakerheten-i-bastad-hotad

http://www.bastad.se/Documents/Kommun%20och%20samh%C3%A4lle/Om%20kommunen/M%C3%B6ten,%20handlingar%20och%20protokoll/V%C3%A5rd-%20och%20omsorgsn%C3%A4mnden%202015-/Protokoll/2015/2015-07-06%20-%20Extra.pdf

http://www.hd.se/lokalt/bastad/2015/06/09/sommargaster-nekas-hjalp/

http://www.hd.se/lokalt/bastad/2015/07/07/skarpta-regler-for-vardpolitikerna/

Jag, Helena Kruse som idag arbetar ideellt för BKF, var innan mitt avhopp i juni tjänstgörande ersättare i VoO, för Bjärepartiet.

BKF

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s