Kerstin Gustafsson (M) lämnade VoO mötet inför beslut om att stoppa hemvård för semsterboende..


Vård och Omsorgsförvaltningen och den dåvarande VoO chefen Monica Ehnberg tog fram underlag som skulle vara baserade på lagen inför mötet där nämnden enhälligt beslutade att stoppa möjligheten till omsorg för utomsocknes tillresande semesterbor, pga den stora bristen av personal och minusbudget. Förvaltningen menade att man pga personalbristen utsatte vårdtagarna för fara och kunde inte hitta någon lösning på situationen och föreslog därför ett stopp. Nämnden och förvaltningen visste att att det var lagstridigt, men de såg ingen annan råd.

Kerstin Gustafsson (M) lämnade mötet inför detta ärende, utan ersättare. Detta finns dock inte noterat i nämndsprotokollet vilket känns mycket fel och märkligt. Men alla vi som var närvarande vet att så var fallet.

Senare går moderaterna tillsammans med folkpartiet ut och skapar ett ramaskri av kritik kring beslutet och tillvägagångssättet och skyller den nya nämndsordföranden Eddie Grankvist (Bjärepartiet) för att inte ta ansvar och kunna lagen.

Det hela, tillsammans med ytterligare ett prekärt ärende, har nu blivit så turbulent att VoO chefen har avgått. Något BKF tror blir bra för kommunens Vård och Omsorg.

Monica Ehnberg har inte gjort sig populär ute i leden och det senaste BKF fått in är att en anställd fick en kollapps pga Ehnbergs hantering av en anställds arbetssituation. BKF är nu nyfiken på om Ehnberg kommer att börja arbeta i Älmhult dit både fd VoO chefen i Båstads kommun, Susanne Hertting, och fd kommunchefen i Båstads kommun, Tomas Rikse, har flyttat. Hertting handplockades ju av Rikse bakom ryggen på den headhuntingfirma som letade VoO chef åt Båstads kommun för ett antal år sen, när han arbetade där. Det orsakade kommunen en förlust på närmare 100 000 kr för outnyttjat arbete. Herttings arbeta i kommunen orsakade en vårdskandal utan dess like – förmodligen var det så att hon bara lydde Rikses och M och Fps order att fotsätta skära ner och hon själv fick ta smällen. Dock finns otaliga källor om hur illa Både Hertting och Ehberg redan då behandlade personalen på golvet. Efter Hertting kom Ehnberg på tal som efterträdare. Ehnberg hade inte kvalifikationer för att ta den efter Hertting lediga chefsposten men krafter i kommunhuset såg till att hon kom på plats och att hon fick Sveriges förmodligen högst betalda VoO chefslön – 64000 kr i månaden. Ehnberg och Hertting kom tillsammans från Klippan och tycks vara parhästar. Det är viktigt att notera att Paulssons har mycket med IKEA att göra och i Älmhult ligger ju ett stort IKEA varuhus. BKF har fått signaler om att det finns en liknande kommunsituation i Älmhult som det finns i Båstad. Är det bara en händelse att denna duo som nu kanske också blir en trio sitter i Älmhult, och är VoO kassa-ko även i Älmhult tro. Rikse banade ju i Båstads kommun väg för otaliga Paulsson intressen utan att förankra det hos övriga enligt bestäm logistic – han krävde 100% delegation och fick det. Rikse och Ehnberg har dessutom efter hans avgång och flytt till Älmhult haft ett dolt ”stödjande” samarbete som inte förankrats hos någon och som kostat kommunen mängder av utgifter. Han har heller inte anpassat sina resor efter hemresehelger då han bor kvar i kommunen, utan lagt träffarna mitt i veckan så det även blev tal om reseersättning. Hur en kommunchef i en annan kommun kan ha tid med slika engagemang går utanför allt vett och förstånd.

Moderaterna och folkpartiet har ett outgrundligt intresse för att skapa konflikt inom VoO – det handlar inte om att vilja utveckla VoO och att skapa förutsättningar för VoO att arbeta för de gamla, sjuka och anställda utan faktiskt bara om att skapa kaos och bråk och att använda VoO som kassa-ko för kommunens övriga verksamheter som de över tid prioriterat.

Pga att VoO tycks ha varit kommunens egen kassa-ko och fått dra ner på så mycket i verksamheten finns nu inget mer att talla på utan att bryta mot lagen. Något den ny nämndsordföranden Eddie Grankvist (Bp) fått ärva. Man har heller inte sett till när man varit i regeringsställning att bidra med en budget som är anpassad till VoO verksamhet och vad den kräver med allt fler hemtjänsttimmar, allt fler åldrande och sjuka som skrivs ut allt tidigare från sjukhuset och en allt större brist på vårdbiträden, undersköterskor och sjuksköterskor.

Det är skam på torra land att VoO används för att skapa kaos i politiken bara för att en ny regering sitter vid bordet och för att M och Fp inte längre klarar att få igenom sina frågor då Bp, S och SD får flest röster tillsammans och ofta röstar lika. Därför har de nu också börjat ge sig på S på det mest otrevliga sätt. Att M och Fp är dåliga förlorare är bara så genomskinligt.

Fokus på våra gamla, sjuka, anhöriga och anställda på golvet finns inte hos dessa partier – hur ska det sluta, har de glömt bort att de själva snart står där dementa, med stroke eller en svår operation och behöver korttidshjälp och boendestöd..

http://www.bastad.se/Documents/Kommun%20och%20samh%C3%A4lle/Om%20kommunen/M%C3%B6ten,%20handlingar%20och%20protokoll/V%C3%A5rd-%20och%20omsorgsn%C3%A4mnden%202015-/Protokoll/2015/2015-06-08.pdf

http://www.hd.se/sok/?q=ehnberg%20Rikse

http://www.hd.se/lokalt/bastad/2015/07/08/blagrona-oppositionen-kan-tvinga-s-att-bekanna-farg/

BKF

Annonser

2 reaktioner på ”Kerstin Gustafsson (M) lämnade VoO mötet inför beslut om att stoppa hemvård för semsterboende..

  1. Bp, S och SD. Vilken härlig samling av bakåtsträvare! Det positiva är förstås att det innebär en främlingsfientlig och rasistisk politik. Är inte det vad S anklagar SD och alla som samarbetar med SD för?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s