Genom sammetslena röster..


Genom sammetslena röster och en säker attityd ska vi kommuninnevånare nu invaggas i att lita på elände efter elände detta sista mandatår – det är bråda dagar för att få igenom allt.

För att plocka ner logiken och verkligheten på bordet vad gäller hyresrätter samt antal som ska byggas per år kontra bostadsrätter och finansieing av hyresrätter via bostadsrätter uppstyrt av Båstadhems kommunalägda bostadsbolags ägardirektiv med moderaten Jan Ahlstörm i spetsen, som själv spekulerar i fastigheter, ber vi er titta på SABOs utredning för Båstads kommun som togs upp igår på KF av oppositionen. Vi kommer lägga upp den här på vår hemsida under fliken dokument.

En nyemmission – i detta fall en slags kommunal subventionering av Båstadhems hyresrättsbyggande som egentligen inte är tillåtet men som genom att gå via en nyemission gör det möjligt är naturligtvis det vettigaste för vår kommun och borde förekomma lite oftare.

Kommunal hyresrättsverksamhet borde handla mer om ett åtagande som ska finnas oavsett kostnad än om att göra vinster. Om kommunen var mer kopplad via nyemissioner till bolaget skulle kommunen få räkna med denna post i sin budget och vara tvungen att vara mer rädd om sina utgifter som idag flyger kors och tvärs i ”dansen” med peabsfären där ekonomin läcker som ett såll. Det är viktigare att lägga dessa pengar på boendeformer som direkt gynnar de redan fast boende framför allt i det ickestatiska flöde som hela tiden pågår i familjestrukturerna med förändrade behov pga åldrande, dödsfall, skilsmässor, psykisk sjukdom, barn som flyttar hemifrån och vill ha eget och föräldrar som vill ha mindre, ensamkommande flyktingbarn, nya familjebildningar, osv. Det är där den stora vinsten finns att bygga på. Att tro att  tusentals människor plötsligt skulle välja Båstad kommun som hemort bara för att man bygger 30 hyresrätter per år  samt Åstad med i huvudsak bostadrätter för över tusen personer är barockt.

Men det slutar egentligen inte där vad gäller bostadsrätter och andra dyra boendeformer – nu är Hasselbacken på gång med boenden för hundratals personer, Lilla Båsad med boenden för minst 500 personer, Riviera samt fortsatta exploateringar i Torekov. Utöver det en enorm våg av exploateringar att vänta längs med hela skäldervikens kustremsa ut mot Rammsjö, hela området runt Norrvikens trädgårdar – både ovanför och bakom. Boenden för sommargäster, turister och människor som har råd. Det finns inte plats för vanligt folk i vår kommun.

Se över och ändra ägardirektiven om 30 lägenheter per år till att följa ett index som är baserat på läget i bostadskön samt behoven. Summan om 30 fastigeheter per år är en summa som endast är satt och satt så extremt högt i förhållande till kommunens behov för att få legitima skäl till att sälja hyresrättsfastigheter eller göra om till bostadsrätter och för att lura befolkningen.

Det är inte utan att man undrar över hur denna förändring av allmännyttan har vuxit fram i Sverige. Det är inte utan att jag anar att det handlar om en underliggande agenda uppstyrd av en maktsfär inom politiken och tjänstemannaväldet i Sverige för att underlätta för inblandade att sko sig. Så sker även inom samma välde i vår kommun. Precis som det visat sig pågå inom en stor del av svensk politik – dvs att politik till stor del är en listig och sen hundratals år etablerad plattform för oseriösa dolda maktstrukturer som hjälper till att lyfta fram springpojkar i strålkastarljuset för att vidmakthålla dessa möjligheter samt skapa nya i ett geidget men dolt samarbete. Det var mer än vanligt i dåtid – och jag kan berätta att det är precis lika vanligt idag.

De nya ägardirektiven har alltså inget alls med egentliga boendebehov att göra – det har enbart med spekulation att göra.

Vinsterna med att äga bostadsrätter är mer än det dubbla mot hyresrätter. Två siffror jag fick av NCC och deras byggande av folkhem är 15% för bostadsrätter och 4-8% på hyresrätter. Ett bevis på att det handlar om spekulation.

Kommunen har fria händer att själva bestämma hur ägardirektiven ska se ut, därför är det ytterst märkligt att just den agenda vi har på bordet valts, eller hur.

Vad gäller trygghetsboende är det inget som en kommun behöver tillhandahålla. Varför har inte kommunen lagt ner arbete på att få in offerter eller lobba för att privata entrepenörer står för denna verksamhet. Det sker i hela övriga Sverige – varför då inte i Båstad. På KF igår ville Båstadhem trots upprepade försök från ledamöter inte svara på fakta kring desa trygghetsboenden gällande kostnaden för dem som ska bo där. Det skickar tanken osökt till det vi redan har i kommunen i överflöd att det ska bli ytterligare ett boende som ska erhållas mot en ekonomisk insatts.

Inte nog med det – jag är mer än säker på att byggandet av dessa trygghetsboenden kommer göras utan LOU – lagen omoffentlig upphandling och att peabsfären kommer fortsätta gynnas via denna magiska procent uppdelning mellan båstadhem och entrepenören som gör att man kan gå förbi denna lag och fortsätta detta cartellliknande samarbete  och stänga ute konkurrensen och andra entrepenörer.

Nej, de där invaggande sammetslena rösterna ska man se upp för – det är då det är fara å färde..

Helena Kruse/medlem i Båstad kommuns framtid.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s