Dynastin Båstadhem/PEAB..


Kommunen är i skriande behov av framförallt ettor och tvåor för unga, ensamkommande flyktingbarn, ensamstående och unga barnfamiljer. Framförallt av ettor och det till ett skäligt pris.

NCC, JM och SKANSKA är de tre byggföretag som träffat ett fyraårigt ramavtal med SABO. För NCCs del hanlar det om ett koncept som kalla ”Folkboende”.

Se hemsidan för detta: http://www.ncc.se/sv/Projekt-och-koncept/byggkoncept/NCC-Folkboende/Sabo-Kombohus-Plus1/

BKF har nu inlett en grävning i vad marknaden kan erbjuda i kontrast till den information vi får av Båstadhem, Jan Ahlström och Robert Falk. Vi har talat med ansvariga för konceptet och fått veta följande:

  • Det kommunala bostadsbolaget – i vårt fall då Båstadhem – bestämmer sig för vilken procent de vill tjäna på årsbasis på hyresrättsfastiheten, vilken intäkt per kvm för varje hyreslägenhet. T.ex 4% – 8%.
  • Eftersom att du i dagsläget tjänar betydligt mer på att bygga bostadsrätter, ca 15% när fastigheten säljs prioriteras denna bygg- och boendeform idag. Helt utan förståelse och insikt om hur det slår dels för kommunen men främst för en stor grupp människor.
  • Hur man ser på intäkterna menar BKF kan vara glidande då ökade möjligheter för unga, ensamstående, osv genererar skatteintäkter på sikt och ökat intresse att både stanna och att flytta till kommunen.
  • Båstadhem och kommunen måste ha ett helikopterperspektiv kring detta och inte stirra sig blinda på enskilda företeelser och vinster, samt se alternativ till Båstadhems ord som BKF starkt ifrågasätter är de allenarådande alternativen.
  • Hyran bestäms av Båstadhem och ska vara baserad på totalkostnaden för bygget
  • Man tar den önskade prisintäkt man vill ha per kvm och mulitplicerar det med antalet kvm på hyresrätten och dividerar resultatet med tolv. Där har du hyran.
  • Det är en strategi man väljer att hålla helt enkelt – men har man verkligen helheten i fokus här.

Som det ser ut i kommuen idag sker ett ständigt gynnande med samarbete mellan Båstadhem och Peabsfären där man genom att fördela procentsatsen mellan ägande och produktion i exploateringen med högsta procent på byggherren kan gå förbi lagen om LOU – lagen om offentlig upphandling.

När detta gynnande genomsyrar i stort sett all kommunal produktion vet vi inte vilka alternativa produktionskostnader som finns på marknaden.

Ett exempel: förskolan i Östra Karup – den kunde ha byggts för halva priset om en annan entrepenör stått bakom än dem som kommunen valde, dvs för 15 miljoner istället för 30 miljoner.

Självklart ska vi inte ha det såhär och BKF ska försöka få fram så mycket information som möjligt kring alternativen för hyresrättsbygge i kommunen för att slå hål på dynastin Båstadhem/PEAB som styr och ställer och lägger alternativ på bordet som luktar illa och är odemokratiskt och som inte gynnar behoven utan dessa herrars egna intressen.

Vi kan i dagsläget se hur Ahlström styr och kommer undan med allt mer. I BKFs ögon är Ahlström idag den inofficielle ledaren inom moderaterna och har i Båstadhem samlat svaga ledamöter runt sig för att lyckas med sina bedrifter.

Välkomna att följa oss i vårt grävande.

BKF

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s