Visste ni..


 • att strandskogen i Malen mellan bassängen och Hotell Riviera sakta smygaverkas är noterat av kringboende. Företrädare för kommunen säger att det är kommunen som sköter skogen och gör arbetet – men de kringboende kan berätta att det avverkas mer än vad som behövs av dessa vackra tallar.
 • att Båstads kommun  inte behöver ett nytt tennismuseeum. Men det påstår Erik Paulsson och kommunen som 2010 skrev ett principbeslut för att gå vidare med processen. Paulsson har tennismuseet som lockbete åt kommunen för att få igenom sin exploatering av Dahlmanska tomten som var en gåva till kommuninnevånarna och Birgit Nilssons egen plats sen hennes staty placerades där. Tennismuseet är idag delvis finansierat med 85000 kr av kommunen men återstoden kommer från annat håll. Nu ska det bli intressant att se om det nya kommunalrådet och kommunstyrelsens ordförande, Bo Wendt (Bp) tycker att dessa 85000 kr är för mycket då Wendt gillar att spara. Kommer Wendt och Bjärepartiet att gå i Paulssons fälla och förorda exploateringen, isåfall är det många väljare som lämnar partiet.
 • att hotellbolaget – vilka de nu är – som ska exploatera Dahmanska tomten mitt i Båstad, den sista öppna gröna ytan centralt har av kommunen fått arrendera tomten för 1 kr/år. Det enda vi vet är att hotellbolaget i detta fall är Erik Paulsson, vilka de övriga är är ett frågetecken.
 • att James Johnsson (Bp) i myndighetsnämnden gick emot sitt eget parti gällande exploateringar i Kattvik när det skulle röstas om att släppa igenom ett bygglov som tidigare fått nej, länsstyrelsen sagt nej och trots att FÖP:en och detaljplanen inte är färdig för området. Den andra Bp ledamoten reserverade sig tillsammans med Katarina Toremalm (Mp). Planavdelningen som förordade ett godkännande har nu tillsammans med övriga partier struntat i att avvakta och passar nu på att rivstarta möjligheten för Kattviks markägare att få igenom sina bygglovssökningar innan FÖP:en och detaljplanen är klar. BKF kommer följa situationen, grannar har överklagat. BKF vill se om man behandlar människor olika i vår kommun när det gäller bygglov – i och för sig vet vi redan att det är så. Kattvik är bärare av riksintressen och känslig mark.
 • att fd kommunalrådet Kerstin Johansson (M) lämnade VoO nämnden, utan ersättare, inför dragningen och beslut om hemvård eller ej för utomsocknes semestrande. Hon deltog sen i det ramaskri och den turbulens mot nämnden och dess ordförande som följde.
 • att det framför allt är moderaterna i Sverige som som driver på för att säljer ut allmännyttan samt prioriterar att bygga bostadsrätter framför hyresrätter för intäkterna.
 • att Västerviks kommun lider av samma sjuka och samma upplägg som pågår hos oss i Båstads kommun. Utöver Båstad och Västervik finns ett antal kommuner i Sverige med liknande och förödande struktur för demokratin. Kommungranskarna som ligger under Uppdrag granskning har berättat för BKF att PEAB och kommuner som arbetar på detta för demokratin så nedbrytande och korruptionsliknande sätt, sanktionerat genom trixande förbi lagtexter, går som en röd tråd genom Sveriges kommuner från norr till söder. Ängelholms kommun, Båstads kommun, Västerviks kommun, Västerås kommun, Falu kommun – för att nämna en bråkdel. Älmhults kommun gissar vi står på tur då vår fd kommunchefen Tomas Rikse flyttat dit. Älmhult är en tung IKEA kommun och samarbetet mellan IKEA och  PEAB är känt. Det år också känt att Rikse är PEAB-vänlig samt själv springer ur byggbranchen.
 • 33% av undernäringarna i VoO inte utreds .
 • att vi har nya stor problem inom VoO igen – att flera fotfolk har börjat få hot om avsked om de kritiserar sina arbetsförhållanden. medarbetarenkät är inte gjord på flera år så de har heller ingen chans att uttrycka sig anonymt.
 • att hamnbolaget, ett peabnätverk som arrenderar hamnen har satt avskrivningstider på materiel och inventarier som inte matchar lagen. En femtioårig avskrivning på flertalet av investeringarna som endast ska ha tio år har fått femtio år.
 • att Båstadhem vill köpa kommunens 50000kvm lokaler som kommunen istället ska hyra av Båstadhem. En ren förlustaffär. Vi tror att det görs för att få in pengar att täcka Åstadprojektet och andra misslyckade utgifter som nu dränerar kommunens budget och där man väljer att allt mer gnaga på potter som går till välfärden, barn och skola samt vård och omsorg.
 • att förre kommunchefen Tomas Rikse hade rätt till delegation. Ett misstag som vi hoppas aldrig återupprepas i denna kommun. Hade man över huvudtaget tittat på hans tidigare arbete i Flens kommun där han lämnade skeppet bl.a. med utlägg på ca 50 miljoner rakt i sjön efter en liknande fadäs som Åstad.
 • att moderaterna i kommunen menar att bra kommunala medarbetare ska ha betalt därefter – men bara när det gäller chefer – inte fotfolk som ligger bland de sämst betalda i Sverige. Läs här.
 • att när Erik Paulsson en av Peabgrundarna höll föredrag på en Rotarylunch i sommar gick medlemmarna hårt åt Paulsson. Man uttalade bl.a att arbetet kring Norrvikenaffären inte var rumsrent.
 • att när Hamnbolaget/peabsfären vill exploatera i hamnen i Båstad går man via ett påhittat behov att bygga toaletter. I ett dokument som nu ligger hos politikerna vill Hamnbolaget bygga toaletter vid Gulstad samt arrendera Brunnsparken. Men i dokumentet nämns endast de offentliga toaletterna vid Badkrukan och handikapptoaletten vid fiskekajen och nu menar man att det även finns behov av offentliga toaletter vid Gulstad som Hamnbolaget vill bygga om de få arrendera Brunnsparken. I dokuentet nämns inget om att det finns offentliga toaletter på baksidan av Marinan samt att man i våras sågade ner flera av träden vid Bakfickan för ”att ge plats för toaletter” – men woops det bidde visst lite mer än bara det. Det var toaletttillbyggnaden för Bakfickan som angavs som skäl för att få bygglov på kommunens parkmark. Hotell Sand fick bygga ett garage – som numera är den del av konferensanläggningen. I dokumentet anges även problemen med att Sands gäster upptar en stor del av parkeringen i hamnen. Undrar vad de är ute och far efter där för att få bygga ut i skepnad av något annat..
 • att Åstaprojektet kostat minst 20 miljoner redan innan första spadtaget satts i marken
 • att samtidigt gapar budgeten ånyo och nya nedskärningar inom vård och omsorg samt barn och skola har redan satts i verket
 • att vår stadsarkitekt Torbjörn Ziegler avslutar sin tjänst i årsskiftet.
 • att detta år har Anette Åkesson, fd kommunalråd (M), Tomas Rikse, fd kommunchef och Torbjörn Ziegler avslutat sina tjänster i kommunen.
 • att det Kerstin Gustafsson, kommunalråd (M), mest ser fram emot ska ske i år i kommunen är minst 3 av 6 av henne nämnda områden Peabrelaterade: Entrée Båstad, utbyggnad av företagsbyn, Åstadprojektet..
 • att det är samma rekryteringsföretag som förordade Tomas Rikse som komunchef som nu fått mandat av kommunen att sköta rekryteringsarbetet av vår nästa kommunchef..
 • att PEAB och IKEA har ett nära samarbete och att Fredrik Paulsson sitter i IKEAs styrelse. Tomas Rikse flyttar nu till Älmhults kommun där IKEA har omfattande engagemang i bygden på samma sätt som PEAB har omfattande engagemnag i Båstad kommuns bygd.
 • att vår kommunchef  Tomas Rikse tidigare arbetade i Flen och att han i Flens kommun var med och drev igenom ett liknande projekt som Åstad. Den sammanlagda kostnaden för Flens projekt som slutade i ett totalt misslyckande och i att inget genomfördes ligger på över 40 miljoner. Klicka här.
 • att vår stadsarkitekt Torbjörn Ziegler kommer från NCC.
 • att Antionia Ax:son Johnson är detsamma som NCC.
 • att det var Torbjörn Ziegler som på delegation från KS fick besluta huruvida Antonia skulle få sitt bygglov beviljat eller ej trots tidigare överklaganden t.o.m. från kommunen. Såhär lyder Zieglers ord: ”Rent formellt hade vi kunnat neka bygglov igen. Men det hade varit hål i huvudet att dra igång hela den här processen en gång till”.
 • att kommunen genom åren aktivt överklagat beslut åt den lokala exploatören när de inte fått igenom önskningar för sin exploatering i Norrvikens trädgårdar..
 • att arrendatorn före NTABs arrende av Norrvikens trädgårdar, den vida berömde trädgårsmästare Tage Andersen inte fick förlänga sitt arrende trots att människor vallfärdade till Norrviken i busslaster från hela Sverige för att beskåda hans arbete. Under Andersens tid ökade också besöksunderlaget från 9000 till 50000 personer. Istället såg kommunen och stiftelsestyrelsen till att bryta en förlängning till fördel för exploatering och NTAB (peabsfären). Via ett avtal till NTABs fördel friskrevs NTAB från att ta ansvar för arrendet om de inte fick igenom sin exploatering. Detta trots att arrendet stadgar att omsorg och underhåll om både fastigheter och trädgårdar ska skötas samt följas upp av Länsstyrelsen. När exploateringen inte gick igenom behövde då heller inte NTAB sköta anläggningen. Se avtalet under fliken dokument..
 • att kommunalrådet, Kerstin Gustafsson (M), fick sluta på sin tjänst i Öreklljunga kommun och att vi medborgare fortfarande inte fått veta vad som hände där..
 • Det kanske ska bli en stor arena i hamnområdet för multisporter, armar ut i havet med restauranger och åre trunt aktiviteter så där ständigt är ett sorl av liv..
Annonser

En reaktion på ”Visste ni..

 1. Det värsta är att folk inte inser vilken politik och företagskultur som styr våra liv och våra pengars öde. I en tid när det mesta verkar vara till salu är det tungt att vara väljare och konsument. Kan man lita på någon eller har alla sin egen lilla agenda? Ovanligt ofta leder i alla fall spåren till samma grupperingar och om inte det är ett hot mot demokratin vete xx vad som skulle vara det. Men medelsvensson ser ju tyvärr inte konsekvenserna förrän dom står och ger honom en fetsmäll mitt i nyllet. Så dags att reagera då. Inte.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s