Skolinspektionen synar kommunens skolor!


Båstads kommun har i år hamnat på elfte plats i rankingen över Sveriges bästa skolkommuner.

Rankingen

Så här placerar sig Båstad bland landets 290 kommuner enligt Lärarförbundets kriterier.

Resurser: 81

Utbildade lärare: 67

Lärartäthet: 219

Friska lärare: 146

Lön: 51

Avtalspart: 48

Andel barn i förskola: 162

Meritvärde år 9: 41

Meritvärde år 9 (SALSA): 35

Andel godkända år 9: 9

Andel godkända år 9 (SALSA): 5

Gymnasium inom 4 år: 38

Högskolebehörighet: 3

Övergång högskolan: 108

Vi vänder oss nu framför allt till Åsa Ragnarsson M, välfärdsutskottets ordförande samt skolchef Gitte Dahlin och säger glädjande, men var öppen för och vaksam på att bakom siffrorna döljer sig förhållanden som inte går att blunda för och som är ytterst allvarliga. Om det allvarliga inte åtgärdas leder det till en katastrof för den enskilde eleven och dess familj. Bakom varje siffra finns en människa av kött och blod och som bara har ett liv. Trivialisera inte de ungas ord och föräldrarnas försök till kontakt för förbättrade villkor för sina barn.

Därför välkomnar vi nu Skolinspektionens granskning av kommunens skolor i höst.

Bl.a. har kommunen inte brytt sig om att tillsätta en utbildad mattelärare på gymnasiet vilket har orsakat att flera elever inte klarat sin matte i år.

Nedan följer en sammanställning av föräldern Stefan Magnusson om läget på kommunens gymnasie kopierat ur HD/NST idag den 2013-10- 21 som svar till artikeln om skolinspektionens besök:

”Lite info om studieresultat från våren 2013.

På den högskoleförberedande linjen Naturvetenskapliga programmet (avgångsklassen) blev enbart 67 % behöriga att söka högskolestudier. Då denna linje vanligtvis brukar vara en linje där eleverna till stor del börjar på högskola eller universitetsstudier relativt tidigt så är det anmärkningsvärt med så låg procent behöriga att söka. Vid nationella prov (avgångsklass) Matte C Kurs MA1203 där 19 elever deltog fick 10 IG Icke godkänd (52 %) och 9 godkänd (48 %) ingen fick VG eller MVG. Mycket anmärkningsvärt då staten markerat detta ämne som ett av de viktigaste i skolan med bl.a. ”Matematiklyftet”.Vid nationella prov (avgångsklass) Matte C Kurs MA1204 där 10 elever deltog fick 6 IG Icke godkänd (60 %), 2 godkänd (20 %), 2 VG (20 %) ingen MVG. Även detta resultat är anmärkningsvärt.Med dessa resultat gör ansvarig politiker Åsa Ragnarsson M det lätt för sig och skyller på att eleverna väljer för svåra kurser. Det är mest synd om alla ambitiösa elever som inte får den kvalitetsnivå som de är berättigade. Är det så att man försöker fylla Komvux med elever som inte fått tillräckligt bra betyg?Tidigare kunde man i efterhand läsa upp enstaka betyg på Komvux men sedan några år tillbaka så har det blivit betydligt svårare att läs upp betyg i efterhand då man genast hamnar i en kvotgrupp vid intagningen till högskolan och universitet som kräver betydligt högre intagningspoäng. Med denna förändring så är det inte så viktig att läsa upp betygen, om man inte får IG i något ämne. Då måste man läsa upp sitt betyg för att vara behörig att söka vissa linjer på högskolan/ universitet. Jag kan bara konstatera det samma, det luktar Johan Bauer lång väg. Någon politiker måste ta ansvar för gymnasieskolan när skolledningen inte gör sitt jobb.

Också förälder.”

Utöver det nämnda fortsätter den psykosociala hälsans negativa tal och lärartätheten är låg.

Läs Skolinspektionens arikel i Aftonbladet om hur illa det är ställt i hela landet och om hur viktigt det är att anmäla både som vuxen i skolan och som förälder.

Följ oss under fliken Välfärden/barn och skola – vi håller er uppdaterade på vad som händer i kommunen, artiklar, uttalanden, osv.

Skriv gärna in och kommentera här undertill så vi får en debatt i ämnet. Det är viktigt att Gitte Dahlin som är chef för skolan i kommunen samt, politiker och övriga tjänstemän får vetskap om hur det står till och upplevs. Många är rädda för att anmäla, lyfta problem eller uppfattas som bråkstakar så istället gör de ingenting. Både skolpersonal och föräldrar är rädda för att pekas ut och har dåliga erfarenheter av att stå på sig eller försöka göra något åt tråkigheterna, tyvärr. Det har kommit till vår kännedom att det är på det här viset dels genom flera av våra medlemmars erfarenhet som själv utsatts både som skolpersonal och som föräldrar – men även via människor vi talar med.

Här följer viktig information och artiklar. Läs kommentarerna under artiklarna då bl.a. föräldrar och lärare har gjort tillägg där: läs  läs

På Folkhälsoinstituets sida kan du välja skola för att läsa om mobbing, alkohol, rökning, psykosocial hälsa osv:

läs  läs

Se skolinspektionens analys av Sveriges skolor här.

Här på skolinspektionens sida kan du gå in och välja vilken skola i kommunen du vill se resultat för vad gäller olika spörsmål.

Våga sticka ut och stå upp för våra barn – det är det enda sättet vi kan göra skillnad på.

Anmäl!

BKF

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s