Det förlorade greppet om den svenska välfärdsmodellen banar väg för nätverk och korruption..


På ett eller annat sätt har de flesta av oss berörts av nedmonteringen av vården och välfärden.

Skräckberättelser från sjukhus, vårdcentraler, Vård och Omsorg samt människor i nöd ökar nu likt en lavin. Lex Sara anmälningarna likaså.

Nedskärningarna verkar inte längre finna några gränser och när kommuner stramar åt är gamla, sjuka, barn, ensamstående föräldrar och arbetslösa dom som får betala och ta stryk i sina möjligheter att få ta del av det den svenska modellen och välfärden säger sig utlova.

Den kommunala utjämningsprincipen som ska garantera att alla kommuner kan leverera rätt nivå på välfärdsbenen ger signaler om att ha satts ur spel och att behoven i allt fler fall inte längre kan täckas.

Privatiseringar, utförsäljning av statlig-, landstings- och kommunala institutioner ökar men tyvärr inte ovanligt till underpris och inom nätverk av affärskontakter, goda vänner, familj och dyl. – även kallad ”svågerpolitik”.

Samtidigt ser vi ökade och orimliga kostnader i kommunala projekt, anlitande av konsulter, löner för politiker, kommunchefer och andra kommunala chefsbefattningar medans fotfolk får nöja sig med någon extra hundralapp efter skatt.

De allt mer försämrade möjligheterna för människor att komma ut i arbete, varsel, uppsägningar, rationaliseringar via ökat arbetstryck på varje enskild individ eller via datorer och teknik som ersätter människan, gör att marken vi står på har dragits undan och människor kan i allt mindre utsträckning försörja sig själva.

Försörjningsstödet det som förr hette socialbidrag har blivit ett gissel för i stort sett varje kommun när välfärden inte längre bottnar.

Rutiner som brister inom sjukvården – nu senaste i Ystad där en liten pojke på sex år dog pga felbanhdling och just pga bristande rutiner, rutiner som man anmärkningsvärt nog inte får sina lösningar trots flera dösdsfall av samma orsak och åratal av samma problematik. Men det värsta av allt – dementier.

Ja, vi kan hålla på hur länge som helst med att lista bevis på att den välfärd som Sverige varit vida känd för nu sakta men säkert håller på att monteras ner och försätter oss i en situtaion där vi inte längre kan känna oss garanterade det vi en gång hade men som märkligt nog av våra politiker fortfarande utlovas.

Men vad händer när nedmonteringen via den misslyckade politiken gör att vi sakta går tillbaka mot den nivå vi hade innan Sverige växte sig vida berömt för sin jämlikhet och sin välfärd och alla människors samma värde och rättigheter. När köerna växer, du inte kan hitta ett jobb eller bostad och när våra politiker fokuserar på sin egen prestige och makt istället för att arbeta för sina arbetsgivare, det svenska folket.

Jo, korruption och oegentligheter ökar. Kontakter, nätverk, gräddfiler, tjänster och gentjänster och pengar kommer upp på bordet och blir av allt större betydelse för att ta sig fram. Resultatet av det och hur det slår för den lilla människan talar för sig självt.

Hur välfärdsstaten värderar demokratibegreppet och via rättsväsendet, statliga myndigheter och olka företrädande institutioner gör det möligt för den lilla människan att kommat till tals eller få stöd är en måttstock av högt värde.

I vårt arbete med att stödja enskilda individer mot kommunen och i vidare frågor som rör olika juridiska rättigheter och kontakt med myndigheter har vi tyvärr fått kunskap om en allt tydligare bild av att vi inte lever i den demokrati vi trodde. Det mesta som kommer från våra myndigheter är upplagt så att den lilla människan står sig slätt, det finns ingen hjälp att hämta, jurikiken är laggd för att skydda makten. De flest åtgärder som ska skydda den enskilde och det svenska folket är endast rådgivande och förebyggande för våra styrande i de olika istitutionerna och om du som enskild far illa har du inte råd att driva en tvist eller knappt möljigheter att vinna. Det är problem med att enhs få talerätt.  Är du dessutom inte fackligt ansluten har du inte en chans, men i många fall har du det inte ens då..

Med denna politiska agenda samt verklighetsfrånvända generositet håller Sverige på att utplåna sig självt.

Helena Kruse, medlem i Båstad kommuns framtid.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s