Ny kommunchef..


Ny kommunchef har nu tillsatts i Båstad kommun läs följande artiklar för full information: 1/2

Det har varit väldigt tyst i processen kring tillsättandet av ny kommunchef. Nedan kan ni i kornologisk ordning läsa om det vi känner till och som har kommit ut till allmänheten.

Det är 62 ansökanden till kommunchefsposten.

Samma rekryteringsföretag som tog Tomas Rikse till kommunen ska nu utse vem som är bäst lämpad att efterträdas honom. Samma företag anlitades när Omsorgschefen vid samma tidpunkt skulle anställas. 67 000 kr kostade det att hitta tre förslag för denna post, men istället för att titta på dessa föslag handplockade Rikse Susanne Hertting till posten bakom ryggen på processen.                                                                                                                                                                                                                                67 000 kr rakt i sjön för att inte tala om det som följa skulle. Nu ska alltså samma företag leta fram vår nye kommunchef.

Tomas Rikse som aktivt varit med under sin anställning i kommunen tillsammans med Anette Åkesson (M), då kommunalråd, och banat väg för Peabsfären och det lokala näterkets projekt. Inte ovanligt på eget initiativ utan förankring hos politikerna.

Båstad kommuns framtid menar att revisionen ska ta sig en rejäl titt på anställningsprocessen och bl.a fråga sig varför samma företag anlitas om och om igen.

Artikel HD/NST om delar av processen, läs här.

På BKFs hemsida kommer ni kunna följa vår bevakningen anågende förloppet kring kommunens tillsättning av ny kommunchef. Tyvärr är det alldeles tyst från kommunkontoret så vi vet ingenting i dagsläget.

Tomas Rikse har sagt upp sig som kommunchef i Båstads kommun. Rikse påstår att han blivit headhuntad av ett flertal kommuner och har nu valt Älmhult.

Som kommuninnevånare finns det ett stort intresse av att få reda på om Rikse får ett avgångsvederlag när han slutar eller några andra ekonomiska förmåner.

Enligt olika källor ska Rikse ha fått sparken som kommunchef i Flens kommun bl.a efter den stora ekonomisk och byggskandalen med Sparreholms sjöstad i Flens kommun där han var ledande i att försöka driva igenom ett liknande projekt som  vårt Åstad. Den sammanlagda kostnaden för Flens projekt som slutade i ett totalt misslyckande och i att inget genomfördes ligger på över 40 miljoner, vårt Åstad har redan kostat minst 20 miljoner och det innan ett enda spadtag satts i marken. Klicka här.

http://hd.se/bastad/2013/02/01/bastads-kommunchef-slutar/

http://hd.se/bastad/2013/02/06/rikse-utsedd-till-kommunchef-i/

Gemensamt för kommunerna Älmhult och Båstad är att en stort multinationellt företag finns i dessa kommuner. IKEA i Älmhult och PEAB i Båstad. Dessa företag har förövrigt en flertalig gemensam nämnare bl.a dels att PEAB bygger åt IKEA och bl.a dels att Mats Paulssons son Fredrik sitter i IKEAS styrelse och är enligt källor mycket nära knuten till IKEAS ledare för framtiden.

Tomas Rikse har under sin tid i Båstads kommun arbetat frekvent för att PEAB ska få så stort inflytande som möjligt. Bl.a när det gäller centrumplanen i Båstad tätort då Rikse på eget bevåg utan förankring i kommunhuset såg till att PEAB fick ärendet och själv bekostade konsulter för framtagande av förslag. Många protester har lagts kring detta och Miljöpartiet har i en motion krävt att kommunen ska betala tillbaka utlägget för konsultarvodet – vilket tyvärr inte gick igenom i KF.

Båstads kommun kallas i folkmun för ”dotterbolag” till PEAB och i detta fall har Rikse och Båstas politiker gett fog för detta epitet.

Per Selldén, tidigare kommunchef i Höganäs, tar över tillfälligt när Tomas Rikse lämnar sin tjänst i maj. Per Selldén är känd som kommunchefen som slutade men jobbade kvar och det med en ekonomisk ersättning som får oss att häpna. Läs mer om det under länken nedan.

http://hd.se/bastad/2013/02/02/ny-kommunchef-forst-efter-sommaren/

http://hd.se/bastad/2013/02/13/per-sellden-blir-tillforordnad/

http://hd.se/hoganas/2011/01/31/cheferna-som-ar-kvar-fast-de-har/

Det har börjat sippra ut från kommunhuset att de har ett namn nu för den nya kommunchefen, ett namn som inte är bra för kommunen om vi vill gå mot rättvisa, demokrati och transparens samt bort från Peabsfären och det lokala nätverkets dominans och bananskal med svängdörrar i kommunhuset och hos andra maktinstitutioner i Sverige.

Kommunalrådet Kerstin Gustafsson (M), som själv har en hel del i bagaget sen sin anställning i Öreklljunga kommun menar tillsammans med C och S att denna process ska vara tyst och stängd för att skydda namnen på de sökande så att de inte synas och utsätts för skriverier. Läs.

Och här ett bra men mycket märkligt uttalande av Håkan Philipsson (S) med tanke på att partiets oppositionsråd Anne Kjellberg är med och stöttar de stängda dörrarnas arbete. Läs.

Oron i lägret bland oss som värnar om bygden och som vill slå hål på maktfullkomligheten i kommunen med alla dessa gynnanden och osunda kopplingar är stor. Vi befarar att det blir ett namn som för denna odemokratiska och icke transparenta tradition vidare och att det blir än svårare att få ett Bjäre bortom eviga exploateringar, korruptionsliknande processer och beslutsgångar med skickliga jurister som kan kryphålen i lagtexten där t.ex ett ”bortglömt” ord kan förändra allt till fördel för dem som ständigt gynnas.

BKF

Annonser

En reaktion på ”Ny kommunchef..

  1. Undrar om IKEA dominerar i sin ”hemkommun” på samma sätt som PEAB gör i vår? När enskilda entreprenörer tillåts sätta dagordningen kan man ifrågasätta det här med demokrati, och det var väl inte det som var meningen då den ”uppfanns”. Ska vi kanske rösta på VD:ar i framtidens val om det ändå är deras vilja som ska styra?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s