Med hjälp av några av Sveriges skickligaste advokater på området lyckades PEABsfären trixa sig förbi både åtal och diverse lagliga hinder..


PEABsfären i form av Lilla Båstad har köpt Norrvikens trädgårdar.

En av delägarna är Peter Ekelund som bl.a verkar ha samma ambitioner som Erik Paulsson, nämligen att försöka annektera de bästa bitarna av bygden – däribland lär det enligt källa ha funnits ett intresse och ett försök av att komma över en av de mest attraktiva hamnarna i kommunen.

Lilla Båstads trixande och turerna för att ta sig förbi åtal och lagliga hinder kommer gå till historien i svensk rättshistoria. Men tyvärr är det int slut än då Riskantikvarieämbetet, Länsstyrelsen och Boverket arbetar på att utfärda ett riksintresse för hela Norrvikenområdet vilket även inkluderar Norrvikens kust och andra angränsande områden.

Norrvikens kust är det kustnära området söder om Norrvikens trädgårdar där PEAB via ett av sina underbolag planerar ett gigantiskt flervåningsbygge i modern stil på den fridlysta vattensalamanderns parningstillhåll med dammar. Bolaget har redan orsakat enorma skador i området och har blankt struntat i satta föreskrifter vilket lett till att en mängd av det fridlysta vattensalamnaderhabitatet under parningstiden i fjol krossades under de tunga maskinerna och förlorade sina vattentäkter som de kräver för sin parning och överlevnad.

Statsåklagare Schultz menar att förloppet och turerna kring Lilla Båstads köp av Norrvikens trädgårdar är konstigt. Ryktet om hur det gått till sprids nu över hela Sverige via artiklar, bloggar och i samtal mellan människor som menar att det här omöjligt kan ha gått rätt till.

Så här tror Båstad kommuns framtid att sista delen av köp-förloppet gått till:

 • Avtal skrivs om Lilla Båstads övertagande och handpenning i form av ett lån till Stiftelsen Norrvikens trädgårdar betalas ut.
 • Norrvikens trädgårdssällskap lämnar in underlag till Riskenheten för korruption gällande hur Stiftelsen Norrvikens trädgårdar har hanterat ärendet. Ärendet går till statsåklagare Schultz, samma statsåklagare som arbetat med det stora kommunala korruptionsmålet i Göteborg för en tid sedan.
 • Orosmoln hopar sig på himlen inför övertagandet och köpets genomförande med anledning av förundersökningen som ligger hos statsåklagaren och Stiftelsestyrelsens ordförande Anders Persson säger att han tänker hoppa av.
 • Av någon anledning dröjer nu köpet men avtalet står kvar och ingen av medborgarna vet någonting om läget.
 • I samma veva har Riksantikvarieämbetet på initiativ av Norrvikens trädgårdssällskap börjat processa ett riksintresse för HELA Norrvikenområdet – alltså inte bar för Norrvikens trädgårdar. Sällskapet har vid flera tillfällen försökt detsamma men så länge där pågår t.ex ett fastställande av detaljplan kan riksintresse inte undersökas eller genomföras.
 • Någon vecka går och Lilla Båtad meddelar att de drar sig ur köpet och att det är för gott.
 • Lilla Båstad skyller på att det är pga det blivande riksintresset i området som man drar sig ur och att det ger helt andra förutsättningar. Förutsätnignar som inte faller under de planer man har för området.
 • Anders Persson som säger att han hoppar av sitter ändock kvar men utan att förklara varför. Det enda vi vet är att de avvaktar något.
 • Stiftelsen Norrvikens trädgårdar försätts nu i konkurs och går genom det fria från åklagarens möjligheter till att väcka åtal.
 • En konkurs innebär att Stiftelsen inte längre äger ärendet utan att det är konkursförvaltaren som har bollen.
 • En konkursförvaltare kan på detta sätt ej åtalas då hans roll är av annan karaktär och inte har någonting med ärendet att göra mer än att reda ut konkursen.
 • Konkursförvaltaren Grönvall – som även tidigare enligt källa varit inblandad i mål och tvister som bl.a rört Erik och markintressen – är i denna konkurs begärd som konkursförvaltare av själva stiftelsestyrelsen, vilket i och för sig är lagligt  men som i vissa fall och seciellt i detta fall kan lämna en mängd frågetecken.
 • Nu upptäcker man, dvs konkursförvaltaren, att avtalet mellan Lilla Båstad och Stiftelsen Norrvikens trädgårdar inte är rivet utan att handpenning i form av ett lån till stiftelsen betalats ut.
 • Konkursförvaltaren hävdar avtalet och låter ca 20 intressenter som anmält sitt intresse för att köpa trädgårdarna får stå på vänt för möjligheten att slåss om bytet om Lilla Båstad fullföljer avhoppet.
 • Här finns en minst sagt stark motsägelse. Lilla Båstad hävdar att de dragit sig ur köpet men förnekar inte avtalet – ingen förstår någonting.
 • Lilla Båstad drar ut på sitt svar trots att förvaltaren sätter det ena datumet efter det andra för svar. Lilla Båstad drar ut på tiden och inget svar kommer samtidigt hävdas att inget köp ska göras.
 • Det märkliga är att avtalet inte rivs.
 • Nonchalant säger Erik Paulsson att han inte vet var styrelsen för Lilla Båstad är och att några förmodligen är utomlands.
 • Tiden går och inget sker..
 • Enligt trovärdiga källor har Båstad kommuns framtid fått kännedom om att Erik Paulsson aldrig haft en tanke på att hoppa av. Det är snarare så att under tiden som beslutet drar ut på tiden så pågår ett arbete med några av Sveriges skickligaste advokater och förmodligen med att formulera en trovärdig bild att presentera inför media och medborgarna. Man försöker också vinna tid gällande riksintresset och vad det kan innebära. Kontakter ska ha tagits på högsta nivå gällande detta med försök att komma förbi skyddet och att få det nedlagt. En kontakt som enligt länsstyrelsen kallas för ministerstyre och är olagligt. Det är när Landshövdingen lovar någon något utan den ordinarie beslutsgången. Båstad kommuns framtid har kollat agendan med Länsstyrelsen och där finns inget möte inbokat hos Landshövdingen.
 • Samtidigt påbörjas ett samtal om samarbete mellan Norrvikens trädgårdssällskap och Erik Paulsson.
 • Vad sällskapet och överiga innevånare inte vet är att köpet håller på att fullföljas och ska skrivas på vilken dag som helst.
 • Nu kommer vi till presskonferrensen då Lilla Båstad berättar att köpet är fullföljt och att trädgårdarna nu ägs av Lilla Båstad.
 • Inga vidare samtal om samarbete med sällskapet görs och ingen vidare information ges till dem.
 • Peter Ekelund verkar nu ha tagit över rollen som frontfigur och säger att trädgårdarna ska hållas öppna för allmänheten utan inträdesavgift.
 • Norrvikens trädgårdars hemsida har dock som första sida med text daterad från 2013-01-10 en information som säger att trädgårdarna är stängda och att man inte vet om det blir någon säsong år 2013.
 • Allmänheten får ingen information om vad som gäller trädgårdarna inom när framtid och vi vet ingenting om hur trädgårdarna ska skötas och visas för allmänheten. Grindarna är nu stängda.
 • Nästa dag kan vi läsa i tidnignen att samma person berättar att underlagen, i form av gedigna bilder i ett stort bokformat som presenterats för projektet, inte längre gäller utan bara är en idée skiss. Vi får också veta att det kommer ta ca tio år att bli klar med Lilla Båstad.
 • Vad händer med trädgårdarna under dessa tio år..

Övriga ariklar i ärendet går att finna på hd.se/lokalt/bastad eller använd sökrutan. Googla även på Peter Ekelund som liksom Antonia Ax:son Johnson fick en gräddfil för sitt bygge. En gräddfil som båda dessa personer fick igenom enbart pga att de har kontakter, makt, pengar och kan lagen. Ingen vanlig vad vi vet har någonsin kunnat serveras de lösningar som kommunen tillhandahöll i dessa fall.

Båstad kommuns framtid.

Annonser

En reaktion på ”Med hjälp av några av Sveriges skickligaste advokater på området lyckades PEABsfären trixa sig förbi både åtal och diverse lagliga hinder..

 1. Dessutom skulle stiftelsens Anders Persson avgå men ångrade sig uppenbarligen i sista minuten och bistod i konkursförsättningen. Om han inte ångrat sig, hur hade det sett ut i dag?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s