Har man lovat någon något, för bilden blir allt mer tydlig..


Kommunfullmäktige i onsdags den 19 december 2012 var en föreställning med många viktiga men även roande moment.

Denna kväll blev det väldigt tydligt att Båstads kommun verkligen lever upp till epitetet ”dotterbolag”.

Därför var det extra glädjande att det fortfarande finns en och annan ledamot som orkar och törs peka på problemen och hur en del av bilden ser ut. Däribland Janet Gunnarsson (C) som med ett starkt kroppsspråk gick emot sina parti- och allianskamrater vad gäller Åstadprojektet och synen på vilka byggherrar kommunen valt som exploatörer. Janet hade en mycket tydlig och konstruktiv syn på riskerna kring Åstad samt projektets styrning. Vidare gav Janet exempel som talar för sig självt när hon bl.a. visade på de vinnande byggmästarnas samröre och agenda och hur det slår ut möjligheten för mindre företag när vår kommun fortsätter gynna denna tajta grupp som i stort sett via sina konstellationer är ett och samma företag. Janet påtalade även vikten av att fastställa vad kommunen menar med centrala Båstad och centrum. Framför allt pga att Peab är delfinansiär i den kommande centrumplanen som nu ska planeras fram och bli en helhet med Åstad. Peab har på eget bevåg via kommunchef Tomas Rikse, utan förankring med politikerna gjort ett förslag på centrumplan och bekostat momentet. Miljöpartiet har tidigare krävt via en motion att kommunen ska betala tillbaka och göra sig fria från handlingen men förslaget röstades ner i Kommunfullmäktige.

Ytterligare en glädjande upplevelse var att centerpartiet fortsatte ta plats genom att gå emot den alltid så enade alliansen. Även denna gång gällande Åstadprojektet via Stefan Olsson som visade på centerns starka oro över att alliansen ska överge det gemensamma handlingsprogrammet och en av centerpartiets hjärtefrågor, att alla tätorter ska leva och utvecklas. Stefan och centerpartiet menar att risken är att Åstad kommer motverka detta.

Ingrid Edgarsdotter (KD) gjorde en av kvällens viktigaste uttalanden och uppmärksammade kommunfullmäktige på en felskrivning gällande avsiktsförklaringen av Åstad där två avgörande och viktiga ord – avsiktsförklaring och avtal – på flera ställen blandats ihop i texten inför beslutet om Åstads avsiktsförklaring. Hade Ingrid inte uppmärksammat detta skulle utgången på avsiktsförklaringen förmodligen få följder som hade fått oss medborgare att häpna.

Miljöpartiets Katarina Toremalm påtalar många viktiga och pålästa argument. Denna kväll ställde hon hela föramlingen mot väggen och frågade vart miljöaspekten för Åstad och Entrée Båstad tagit vägen. Hon frågade om någon kände till hur den såg ut – det var alldeles tyst i salen. Vidare berättade Katarina Toremalm att den tyska arkitekten bortvispats av alliansen med åsikten att de inte är tillräckligt kompetenta. Katarina berättar då att denna firma har byggt och ritat flera köpcentra i Sverige och är en av de bästa inom sitt gebit. Varfär har de ”vispats bort” utan att det tagits i kommunfullmäktige, undrar även jag?

Jonas Holgersson (MP) fortsätter med att lyfta att det är ytterst otydligt i Åstadprojektet vem som styr och att innan beslut tas kring avsiktsförkalringen ska det fastläggas. Något som Ingela Stefansson (S) är rörande överens om och menar att exploatörer och tjänstemän styr och att det är en tydlig brist på politisk styrning.

Bjärepartiet menar att det inte är styrgruppen som ska handlägga utvecklingen av centrala Båstad utan beredningen. I övrigt  finns det en uttalad och samstämmig syn mellan bp, mp och s om hur de ser på vad som pågår i kommunen och hur det slår.

Ja, det fanns många godbitar denna kväll – och ytterligare en var när Tomas Andersson (FP) som med stora ordalag gick upp i talarstolen för att som vanligt försvara allt som har med Peab och sfären att göra. Denna kväll fick vi veta hur hedrade vi skulle känna oss i kommunen som fått alla dessa stora företag JM, NCC, Riksbyggen och PEAB att ställa upp för vår kommun och att ingen annan kan bygga som dem. Det var en heder och en möjlighet som vi absolut inte kunde missa fortsatte Andersson. Anderssons litanior för att i alla lägen förorda denna Peabsfär börjar bli fråga om en djupdykning för vår grupp. Ja, inte bara Anderssons tydliga utryck för gynnande utan hela kommunens gynnande av detta företag och dess sfär.

Så kommer vi då till Båstadhem. Jan Ahlström (M) ordförande driver en linje för Båstadhem som jag inte kan se som något annat än spekulation bortom allt förnuft och ansvar. Krampaktigt håller Ahlström och ett antal bundsförvanter däribland KDs Torgny Brenton fast vid hur de menar att man ska läsa av ägardirektiven, SKLs riktlinjer, paragrafer och lagar samt den enda vägens riktning och tolkning. De har nu gått så långt att de i sin desperation börjat ge sig på människor i kommentarsfälten och inom politiken på ett förminskande och förlöjligande sätt – med den tydliga agendan att ingen av dem är vare sig kunniga, pålästa eller överhuvudtaget har begripit någonting. Detta trots att hela oppositionen är av samma insikt och uppfattning om Båstadhems förehavanden. Denna desperation kan läsas av på olika sätt och vi kommer gå in mer på det senare i andra inlägg.

Den stora och allt mer överhängande bilden och gemensamma nämnaren av vad som pågår inom kommunhusets väggar är att det börjar bli tydligt att någon/några gynnas i allt detta triksande. Triksandet blir som mest tydligt när det gäller exploateringsprojekt där de lokala centralfigurerna finns inblandade, samt Peab och dess sfärer. Det är då det försvinner ord ur protokoll, viktiga och avgörande ord blandas ihop i långa och gedigna texter som har med beslut att göra, kvalitetsbestämd och framröstade beslut kring utseende och koncept försvinner utan förklaring, företrädare som slår knut på sig själva och angriper politiker och befolkning som ”sticker upp” på ett sätt som kan kännetecknas som oförskämt och att gå över gränsen.

Alliansen fortsätter att gynna Peab och peabsfären samt lokala centralfigurer via upphandlingar och i hur man banar väg för dem i sina uppdrag. Moderaterna och Folkpartiet sitter i knät på varandra och har så gjort länge. Folkpartiet har ingen politik över huvudtaget, det handlar uteslutande om att gynna moderat politik och moderata företrädare samt exploateringar och dessa utförda av de ovan nämnda. Kristdemokraterna som sen en tid tagits över av Torgny Brenton och Bo Duvmo via taktik driver överhuvudtaget ingen politik och framförallt ingenting som liknar KD politik utan sitter helt och hållet i knät på moderaterna och etablissemanget som indirekt styr kommunen. Det etablissemang som de påstod sig vilja komma åt via politiskt arbete. Ingrid Edgarsdotter dock, som då och då får göra ett inhopp i KF är strålande. Ingrid driver en aktiv KD politik, är välformulerad, nyanserad och påläst och är KD politiken personifierad.

Spelet fortsätter och alliansen lever allt mer upp till rollen som dotterbolag och att ha en helt annan arbetsgivare än sina väljare..

Men det är oro i lägret – varför..

Helena Kruse, medlem i Båstad kommuns framtid.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s