Kommunalrådet håller med om att Båstadhem ska slippa fullmäktige..


Kopierat ur HD.se 2012-12-19

Båstadhems styrelse vill be kommunfullmäktige se över bolagets ägardirektiv. Man vill inte längre vill låta beslut gå upp till fullmäktige för godkännande.

Båstad.   Att fatta ett beslut i Båstadhems styrelse och sedan behöva ta det till kommunfullmäktige för godkännande är inte affärsmässigt. Det menar ordförande och vd för det kommunala bostadsbolaget.

– Styrelsen består av representanter som är valda av respektive parti. De fattar beslut som sedan ska nagelfaras igen och kanske ändras i fullmäktige, säger Jan Ahlström (M), ordförande.

Senast handlade det om frågan om försäljning av en del fastigheter. Där har styrelsen beslutat att sälja ungefär tio procent av beståndet, men när frågan kom upp till kommunstyrelsen tog det delvis stopp. Politikerna gick inte med på att sälja två hyresfastigheter i Förslöv. Det slutliga beslutet ska fattas av fullmäktige på onsdag.

– Det är ett besvärligt sätt att jobba på. När det gäller till exempel Förslövsfastigheterna så fick jag ringa upp mäklaren och säga att det tagit stopp och han inte längre kan visa dem, säger Robert Falk, vd.

– Det är inte lätt för en företagsledning att upprätthålla goda relationer med affärspartners på det sättet, menar Jan Ahlström.

Nu vill bolaget ta upp frågan på ett ägarmöte för att få till en översyn av ägardirektiven. En sådan kan i så fall vara på gång till våren.

– Det har inte med affärsmässigheten att göra, utan att ägardirektiven är motsägelsefulla. Det står på ett ställe att avyttringar och investeringar över tio miljoner ska upp till fullmäktige och på ett annat ställe att all avyttring ska upp till fullmäktige, säger kommunalrådet Kerstin Gustafsson.

Hon vill diskutera med sitt parti om vilken skrivning som ska vara kvar.

– Men jag kan tycka att det är lämpligt att det ska gälla försäljningar över tio miljoner, man måste ju visa förtroende för styrelsen också, säger Kerstin Gustafsson.

Även oppositionsrådet Anne Kjellberg (S) är positiv till en översyn av ägardirektiven, men av en annan anledning.

– Jag ändrar gärna ägardirektiven när det gäller kravet på att bygga 30 nya bostäder om året. Men att försäljningar ska upp i fullmäktige tycker jag absolut ska stå kvar. Vi är ju trots allt ägare, säger hon.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s