Campingstugor..


Genom att göra om campinstugor till bostadsrätter blir det möjligt att exploatera strandnära och på skyddat område.

Inlägg av vår medlem Helena Kruse angående det pågående ärendet om att släppa igenom 62 sk campingstugor på First Camp i Torekov. Detta inlägg är en komentar till artikeln i HD.se/bastad av den 2012-12-07 .

”Det här handlar inte om en stugby. Detta är en bostadsrättsby alternativt andelsrättslägenhetsby. Tilläggas ska att jag inte vet priset på dessa stugor men i andra områden jag tittat på ligger priset upp emot miljonbelopp med en månadshyra om minst 1.500 kr. Och eftersom att ägarna inte själva kommer bo där eller enbart bo där ett fåtal veckor om året hyrs de ut övrig tid. Denna uthyrning sköts av First Camp.

Det givna scenariot öppnar bl.a. upp för fastighetsspekulation av penningstarka individer som köper bostasdrätterna och hyr ut dem för högre belopp än de 1.500 kr/månad som de kostar. En relativt säker placering av pengar istället för att sätta dem i aktier eller fonder. First Camp och Cood Investmen gör ett mycket bra deal här. De får stugorna sålda till höga belopp, de får in en hög hyra varje månad och de får in procent på att förmedla stugorna åt presumtiva hyresgäster. Genom detta koncept behöver First Camp inte heller ligga ute med stora kostnader för stugorna.

Övrig info: Dessa sk stugbyar återfinns i ett flertal kommuner på First Camps anläggnigar runt om i Sverige, producerade av Cood Investment som köpt in sig i First Camp och som satt dessa produktioner i system. Det är en lucka i lagen som gör det möjligt, se länken nedan från Sveriges Radio/ekot. Googla även på ”campingstugor blir bostadsrätter” så hittar ni en mängd tragedier över hela Sverige där man via detta hål i lagen och via befintlig mark som tillhör eller arrenderas av First Camp – men som kan vara av riksintresse, kulturgeografiskt viktigt och attraktivt, omtyckta och välbeökta lungor i form av ströv- och friluftsområden med urskog – skövlas och bebyggs med dessa stugor. Gemensamt är att dessa exploateringar ligger vattennära.

Genom att använda sig av detta ”stugby”koncept går det tydligen alltså att gå förbi alla regler som gäller för bygglov av strandnära och känsliga ytor.

Men inte nog med det. Detta ärende har passerat det politiska bordet med blixtens hastighet och det är ytterst märkligt att det kommit fram att de politiska ledamöterna inte fått den ovan nämnda informationen tydligen ej heller annan viktig information i ärendet presenterad för sig inför träffen på campingen och inför beslut om bygglov på samhällsbyggnadsutskottet. Varken Ziegler eller T. Anderssopn tycks ha informerat de politiska ledamöterna om den fulla bilden och om vad det fullt ut handlar om  – och det trots att de mycket väl känner till den.

Inför KS har dock flera personer bosatta i bygden med god kännedom om vad denna ”stugby” innebär informerat kommunen och fått sin skrivnig tillaggd i KS kallelse.

Länk till Sverige Radio/ekot: http://sverigesradio.se/sida/a…

Goggla: campingstugor blir bostadsrätter.”

Helena Kruse, medlem i Båstad kommuns framtid – intresseorganisation och aktionsgrupp för Bjäres väl

Annonser

4 reaktioner på ”Campingstugor..

 1. Kompromiss mellan markägaren och strandskyddet

  Det är fel att allemansrätten kör över äganderätten totalt för oss markägare. Det skulle vara mer rättvist om man kunde få bygga en stuga på högst 35 kvm och ett dass.

  Tycker att man kunde få bygga en sommarstuga 50 m från vattnet och sedan göra en liten tomt runt stugan ca 5 meter i omkrets runt om stugan bara. Det räcker för den som har marken.

  Då får markägaren sin stuga och allemansrätten får disponera resten av marken som är mycket mer än den som själva stugan står på. Visst ska man få ha en liten brygga, men det ska tillkomma en lag som säger att allemansrätten får fritt beträda bryggan och marken utanför stugan. Glöm privatskyltar!

 2. 50 meter strandskydd

  Bygg 50 m från vattnet, det finns plats för allmänheten ändå. Det är bra för Sverige att det byggs vid vattnet och ringa in stugan bara. Sedan så kan allmänheten vara vid stranden än då.

  Man ska få sätta ut en brygga, men det ska finnas en lag som säger att man inte kan mota bort folk som vill vara på bryggan.

  Så varför kan man inte kompromissa med strandskyddet, så att markägare kan få bygga vid vatten och samtidigt tycker jag att folk ska få vara där som vanligt, att plocka bär, tälta, bada och använda bryggan samt resten av marken mm.

  Med detta förnuft så kan markägare använda marken och allmänheten kan få vara där. På så sätt blir det inte lika orättvist. Varför kan det inte vara så?

 3. Kommuner måste ha bättre dialog med länsstyrelsen

  Vi har exempel på kommuner där man i partiövergripande samtal kommit fram till en strategi för LIS-områden i kommunen och utifrån den strategin kunnat identifiera områden som sedan beslutats i fullmäktige. I arbetet har man också haft en dialog med Länsstyrelsen och Naturvårdsverket.

  Det finns också flera exempel på kommuner där man inte lyckats få en bra dialog med Länsstyrelsen och i stället har det blivit direkta motsättningar, alltså då Länsstyrelsen överprövar strandskyddsdispenser så att Landsbygdsutveckling i strandnära lägen (L.I.S-områden) helt uteblir och man kan inte få lov att bygga attraktiva boenden nära stranden på landsbygden som var syftet med lagen.

 4. Kombination av landsbygdsutveckling och allmänheten

  Vi är flera markägare som tycker att det bör bli lättare att få bygga vid vatten. Men man ska inte få bygglov och strandskyddsdispens om man inte samtidigt avstår från mark så att allmänheten kan utnyttja stranden.
  På så sätt hoppas man kunna tillfredsställa både dem som vill bygga och dem som vill ha tillträde till stranden och vattnet. Som att bada och plocka bär mm.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s