När ”money talks” är inte alla välkomna..


Det finns ettusenfemhundra hyresrättssökande i kommunen.

Hur länge har kommunens skyldighet till humankapitalet råd att låta hyresrättssökande vänta på att få en bostad?..

Är det så att kommunen inte vill belastas av de grupper som inte har råd eller av olika skäl inte har möjlighet att skaffa ett boende bortom hyresrätten?

Många som söker eller hamnar i hyresrätter efter t.ex en separation, ett förlorat arbete eller en konkurs behöver bostadsbidrag och vissa behöver socialbidrag.

Är det så att kommunen  med sin bostadspolitik medvetet försöker göra sig av med dem för att slippa den ekonomiska belastningen?

Oavsett vad som ligger bakom har vi en faktisk situation och den går inte att blunda för – oavsett vilken politisk färg du har.

Det går inte heller att blunda för vilka konsekvenser denna situation ger på sikt.

Vare sig man är för eller emot den fria marknaden så ger den oreglerade fria marknaden en hel del resultat vid hand och frågan är om det verkligen är så vi vill ha det i vårt samhälle när vi ser vilka som får betala och hur de får betala.

Glöm inte att just DU också kan drabbas av precis vad som helst, och just Du kan också få hela DIN värld slagen i spillror.

Det är först när man hamnat i ”diket” som många av oss inser och förstår vad allt det här går ut på och hur otroligt chanslös den lilla människan kan vara när systemet slår fel och du har ALLA odds emot dig.

Det kan hända vem som helst att den blir av med sitt arbete och inte kan hitta ett nytt. Det finns över femhundratusen arbetslösa i Sverige idag och ca 36000 lediga jobb. Den ekvationen talar för sig själv. Men du kan även bli sjuk, skilja dig eller separera och bli ensam med hela ansvaret för barnen. Scenariot är mångbottnat.

Du kan vara välutbildad eller inte. Oavsett vad, är du ensamstående med barn och inte kan förlita dig på din partners lön så börjar din tillvaro sakta dala. Inte ovanligt att man dessutom blir sjuk, eller så var du sjuk redan innan och kanske förlorade ditt arbete pga det. Maxersättningen per månad från akassan är 630 kr/dag brutto. Det ger runt 9000 kr/månad att leva på. Vem klarar det med barn, framför allt om du har barnen på heltid. Så vad händer nu? Kanske har du fått lämna ditt boende i en bostadsrätt eller en villa med lån, eller så bor du redan i en hyresrätt. Om du inte redan bor i en hyresrätt måste du snabbt hitta en, för det är ditt enda alternativ. Bor du i Båstads kommun är risken överhängande att du får lämna kommunen eftersom ett boende för dig är omöjligt att få tag på. Barnens tillvaro rivs upp och din egen. Nu börjar bidragsberoendet och du bryts ner allt mer. Socialbidrag som jag väljer att kalla det kan du inte få förs du förlorat nästan allt. Men det är inte alls ovanligt att man med detta scenario hamnar där till slut.

Oavsett politisk färg – är det så här vi vill att våra medmänniskor ska ha det?

Ett system som inte hjälper utan som stjälper. Ett system som bryter ner och tar ifrån oss värdigheten och gör att våra barn känner sig som loosers..

Vare sig ni vill ta det till er eller inte så är det så den faktiska bilden ser ut för dem som hamnar i ”diket”.

Genom att se till att där inte finns boenden för dess våra medmänniskor i Båstads kommun är Båstads kommun med och pytsar på det elände som slår så hårt mot dessa familjer – framför allt mot barnen.

Men det handlar inte enbart om familjer och enskilda som slås ut och som körs bort. Det handlar även om ungdomar med nybakade drömmar och som ska starta sina liv och som vill kunna påverka sin tillvaro precis som vi en gång ville och drömde om i det samhälle som vi växte upp i. Möjligheterna idag för dessa unga som står på tröskeln till vuxenlivet och som snart ska bära och leda vårt land är oerhört ringa. Vad tänker Båstads kommun göra för att hjälpa dem till ett startskott istället för att bo hemma eller vara tvungen att förflyttas till de områden i andra kommuner där det finns boenden, områden som genom en allt större inflyttning av människor som hamnat mellan stolarna och som inte kan hitta något annat boende genom denna gettobildning får en allt sämre miljö med droger, utanförskap och kriminalietet som följd.

Oavsett politisk färg är dessa de fakta och resultat vi har vid hand i Sverige idag. Ni kan välja att se det eller inte.

Och vi som ”lyckats” är med och bidrar till detta.

Helena Kruse, medlem i Båstad kommuns framtid.

Annonser

En reaktion på ”När ”money talks” är inte alla välkomna..

  1. Ping: Alliansen har klubbat igenom bostadsrätter på Korröd.. | BÅSTAD KOMMUNS FRAMTID

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s