Antonias bygglov gör nu fritt fram för vidare strandnära exploateringen mellan Rammsjö och Torekov.


Rammsjöstrands hamn.

Erik Paulsson, Peab och Peabsfärens företrädare, deklarerade tydligt (enligt säker källa) på ett frukostmöte för något år sen att han tänkte bidra till exploatering av bjärehalvöns hela sydsida. Han såg hotellkomplex och en strandnära bebyggelse från Ängelholm hela vägen fram mot Torekov. Han lär ha nämnt inväntan på bl.a sydvattens påkoppling till halvön, vilket nu är gjort. Med sydvatten påkopplat samt Antonia Ax:sson Johnsons bygglov som i dagarna gått igenom på strandskyddat område i Burensvik öppnas nu dörrarna för denna sen länge påtänkta exploatering.

Med planer att exploatera Hotell Riviera som också ägs av Peabsfären, via bullvanköp, befarar vi nu följande:

Exploatering av hela kustremsan från Hotell Riviera, Malenbadet inkluderat, Båstad hamnområde, Apelryds kustlinje, Norrvikens kust och hela vägen bort mot och i Kattvik. Sen kommer Hovs hallar och Norrebro och där blir ett gatt pga terrängen, men har dessa exploateringsivrare tillräckligt intresse av det kan de alltid komma förbi strandskyddet, har vi lärt oss. Fortsättnig sker sen efter golfbanan fram mot Torekov, då av annan exploatör tar vid i form av campingstugor och Cood Investment som köpt in sig i Firts Camp och som har satt denna form av exploatering via campingstugor som sen görs om till bostadsrätter i system över hela Sverige. Efter Torekov, som vid det här laget är helt sönderexploaterat och förlorat en stor del av sin charm, tar Burensvik vid för exploatering mot Rammsjö och hela södra sidan mot Ängelholm. Olika exploateringsformer där man går förbi sgällande normer och regler har redan påbörjats i Rammsjö.

Observera inte en hyresrätt i sikte. Snarare är det så att en stor del av de hyresrätter som finns i Torekov nu säljs av Båstadhem och görs om till bostadsrätter. Ettusenfemhundra personer står i hyresrätts kö i Båstads kommun.

Vi ser några centralfigurer i dessa skeden. Torbjörn Ziegler, huvudansvarig på kommunen för stadsbygnadskontoret och byggloven, Tomas Andersson (fp), ordförande i partiet, samhällsbyggnadsutskottet och nu sen en märklig rockad med fp:s Charlotta Bjärholm som innehade den ordinarie stolen i KS, även sittandes i KS med Bjärhom på annan syssla. Allt sedan det stod klart att Annette Åkesson (m), fd kommunalråd, ”flyttade” till riskdagen. Anette och Andersson tycktes driva ett mycket nära samarbete över huvudetaget vad gällde kommunen. Men mycket tyder på att de även hade ett mycket tätt samharbete via exploateringar i samarbete med peab och peabsfären. Åkesson är tjänstledig från peab och Andersson sitter och har suttit på flera stolar inom peabsfären. Andersson är även tillsammans med Erik Paulsson delägare av hamnbolaget i Båstad hamn.

Vi vill här lyfta fram en oerhört viktig kommentar gällande allt detta som kom in idag 2012-11-24 på fm, skriven av pseudonymen ”Bagganaesan”. Samtidigt vill vi passa på att tacka pseudonymen för denna utmärkta och upplysande skrivning som är av stor vikt för våra medborgare att känna till:

”Hoppas att boende och sommargäster i kommunen förstår allvaret i att kommunen måste redogöra för varför det är viktigt med det utökade strandskyddet på 300 m. Sköter inte kommunen och länstyrelsen detta,så är det fritt fram för Peabsfären, riskkapitalister, finansmän och annat löst folk att öka takten av exploatering. Det är det som nu sker på sydsidan av Bjäre (läs Rammsjöstrand o Anna på klinten). I Rammsjöstrand gör man detta genom att skippa kulturskyddet och godkänna nybyggnation i den gamla kärnan av fiskebyn, komplett med swimmingpöl och allt. När det gäller Anna på klinten genom att ge bygglov trots
strandskydd, bara man slantar upp. Tanken är givetvis densamma med  campingstugor, både i Torekov och Rammsjöstrand.
Vid försäljning som bostadsrätter efter ett år eller två, blir detta en fin-fin affärsidé.

Vi får hoppas att våra folkvalda och boende vaknar till, och agerar efter egen övertygelse, och inte låter sig styras av maktspråk,  ryggdunkningar och penningar. Strandskyddet och naturreservaten, med sina unikt skiftande biotoper och djurliv, är den viktigaste turistmagneten vi har på Bjäre. Inte champagneskvättande och tennisbanor, det hittar man lite överallt…

Vi skall värna naturvärdena, annars är risken stor att man bara skapar en lekplats för exploatörer och ”The very,very rich” och glömmer alla de daggäster, sommargäster och fastboende som är här för naturupplevelser och skönhet.
Fortsätt det fina arbetet!”

Bagganaesan.

Annonser

4 reaktioner på ”Antonias bygglov gör nu fritt fram för vidare strandnära exploateringen mellan Rammsjö och Torekov.

 1. Markägare vid strandskyddade områden

  Du som fastighetsägare får inte förfoga över din mark utanför ianspråktagen tomtmark (kring bostadshus) mer än vilken allmänhet som helst. Du får samla kvistar, plocka bär, svamp och blommor men inte mer. Du får inte avlägsna buskar och träd över huvudtaget på strandskyddad mark.

  Staten har tagit över hela förfoganderätten med stöd av strandskyddslagstiftningens regler om allemansrätten och biologiskt skydd av strandområdet. Du äger men har i praktiken i stort sett förlorat din förfoganderätt över din egen mark. Men att betala skatt för marken det går alldeles utmärkt tydligen.

  Det står ingenting om ägarens synpunkter på hur marken ska skötas och användas bör följas Kan inte strandskyddslagen betala skatten för markägare istället när de ändå inte får göra något av deras egen mark?

 2. Den nya lagen om strandskyddet

  När man gjorde om strandskydds bestämmelserna 2009 så har det blivit mycket svårare. Tidigare kunde man få dispens för gamla avstyckade tomter men det gäller inte längre. Samt möjligheten till lucktomter är även det borttaget i de nya bestämmelserna om strandskyddet.

  Enligt den nya lagen så är det i stort sett bara genom att kommunerna utser speciella områden genom planläggning som det kan bli lättnader i strandskyddet. Att få så kallad enskild strandskyddsdispens utanför de här områdena, är det minst lika hårda krav på nu med den nya lagen.

  Att söka strandskyddsdispens har också blivit mycket dyrare, än gamla lagen.Det har även blivit krav att man måste ha en kontrollansvarig som ska åka och kolla vid flera tillfällen så att allt går rätt till i ett eventuellt bygge av ett enkelt fritidshus. Det blir extra dyra sanktionsavgifter som följd.

  Än så länge så har de nya strandskyddsreglerna minskat förhoppningarna att det skulle gå lättare att erbjuda attraktiva strandnära tomter till inflyttare i landsbygden.

 3. Det är så här den nya strandskyddslagen fungerar

  Kommunerna ska ansvara för strandskyddet och ge dispens Men alla dispenser granskas av länsstyrelsen och över länsstyrelsen granskar Naturvårdsverket och Boverket och en massa friluftsföreningar. Kommunerna vill ju sköta sig och det innebär att det blir mycket svårt att få en dispens av kommunen. Chansen att få dispens beviljad efter alla överprövningar är ungefär 1 %.

 4. Det är inte lätt att upprätthålla likhet inför lagen när vissa hellre ser till sina vänners planer än bygdens bästa. Att på detta sätt sälja ut hembygden är inget annat än skamligt. Allt är till salu på Bjäre, även sånt som inte borde vara det. Synd att det är så pass billigt på det planet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s