Erik Paulsson, PEAB, i ny jävsgranskning..


Dagens Industri. Publicerad 2012-11-05 14:49

Peab-grundaren Erik Paulssons nära samarbete med politiker och ex-politiker i tennismeckat Båstad har hamnat under kändisåklagaren Nils-Eric Schultz lupp. Efter en markaffär har säljaren – styrelsen för en stiftelse med koppling till kommunen – polisanmälts. ”Det pågår en förundersökning”, säger Schultz.

Samtidigt som Erik Paulsson väntar på hovrättsförhandlingarna i muthärvan kring Arenabygget i Solna, utreder åklagare Nils-Eric Schultz omständigheterna kring fastighetsherrens köp av området Norrvikens Trädgårdar i Båstad.

 Det är säljaren – styrelsen för stiftelsen Norrvikens trädgårdar – som polisanmälts. Den anklagas för att gå Paulssons ärenden och sälja marken till grovt underpris snarare än att följa den egna stiftelsens stadgar.

”Det pågår en förundersökning. Det här skulle kunna vara en jävssituation. Många ser ju ut att ha en koppling till Peab”, säger åklagare Nils-Eric Schultz, känd från den omfattande muthärvan i Göteborg, till di.se.

För 7,8 miljoner har Erik Paulssons bolag, Lilla Båstad AB, fått köpa ett vackert beläget område med utsikt över Laholmsbukten som är rikskänt för sina många olika stilträdgårdar. Fastigheten omfattar 14 hektar, eller 140 000 kvadratmeter, och ligger ett par kilometer från tennis- och turistmeckat Båstad. Här vill Erik Paulsson bland annat bygga lägenheter, hotell och en hantverks- och företagsby med ett mindre torg och parkeringar.

Men markaffären ifrågasätts av flera skäl: *Försäljningen är i strid med den säljande stiftelsens stadgar. Enligt stadgarna är styrelsens uppgift att vårda trädgårdarna och hålla dem tillgängliga för allmänheten. Enligt Länsstyrelsen krävs så kallad permutation (att kammarkollegiet ändrar stadgarna) för att stiftelsen ska kunna sälja sina marktillgångar. Men permutation sökte styrelsen först när överlåtelseavtalet var signerat. Man ställde alltså tillsynsmyndigheten Länsstyrelsen inför fullbordat faktum.

* Det var bara Erik Paulsson som erbjöds att köpa marken. Styrelsen gick aldrig ut på marknaden, eller talade med andra potentiella budgivare, för att få så bra betalt som möjligt. Detta var i direkt strid med Länsstyrelsens besked till stiftelsens att det var ”av vikt att en eventuell markförsäljning sker enligt marknadsmässiga grunder på den öppna marknaden”.

*Dessutom sitter flera personer som är inblandade i affären på dubbla stolar. En ledamot i stiftelsestyrelsen som signerade fastighetsöverlåtelsen är Kjell Bertilsson. Han är gammal ungdomsvän med bröderna Paulsson, tidigare oppositionsråd (s) och numera styrelseordförande i Erik Paulssons bolag Båstad Hamn AB.

Stiftelsens ordförande, Anders Persson, är tennisintresserad folkpartist, före detta ledamot i kommunfullmäktige och tidigare personalchef på Lindab som är en stor leverantör till Peab. Anders Perssons chef på Lindab, dåvarande vd Kjell Åkesson, satt för övrigt i styrelsen i Paulssonbrödernas byggbolag Peab.

Därtill utses stiftelsens styrelse av Båstad kommun, som fram till och med i höstas leddes av kommunstyrelsens ordförande Anette Åkesson, som är tjänstledig från Peab.

Ordförande Anders Persson medger att Erik Paulssons Lilla Båstad är den enda aktör som fått erbjudande om att köpa marken, och att han inte kan vara säker på att marken säljs till marknadspris. ”Nej, det kan man inte vara säker på.”

Men trots att försäljningen gjordes upp bakom lyckta dörrar och offentliggjordes först när avtalet var ett faktum, försvarar han sig med att ingen annan budgivare trätt fram.

”Min kommentar är att Norrvikens trädgårdar är i en situation där det krävs ett kapitaltillskott, och det är ingen annan som har anmält sitt intresse till styrelsen att ta hand om detta utom Lilla Båstad.”

Men för att Erik Paulssons Lilla Båstad ska gå i land med sina exploateringsplaner krävs en ny detaljplan. Och en sådan är redan på väg. I oktober för ett år sedan tog kommunstyrelsen nämligen beslutet att en ny detaljplan får utarbetas – en detaljplan som ska bekostas av Lilla Båstad AB.

Kommunstyrelsens ordförande Anette Åkesson, som alltså då fortfarande var anställd på Peab, var drivande i frågan.

Beslutsunderlag till detaljplanefrågan hade Per Iwansson utarbetat. Han har tidigare kritiserats för att ha arbetat med Erik Paulssons projektförslag för Norrvikens trädgårdar – samtidigt som han var heltidsanställd planchef på kommunen.

”Jag tycker att det är anmärkningsvärt att en chef på en planavdelning arbetar för ett privat projekt på arbetstid”, sa bland annat centerpartisten Janet Gunnarsson till HD när det blev känt.

Hösten 2011 upphävdes också ett fullmäktigebeslut från 2001 som stod i vägen för Erik Paulsson. Detta upphävdes med hjälp av bland andra Anette Åkessons röst, men även fullmäktigeledamoten Thomas Andersson (fp), var med om beslutet.

Thomas Andersson är ordförande i samhällsbyggnadsutskottet, tillika styrelseledamot och delägare i Erik Paulsson bolag Båstadtennis & Hotell AB. Tidigare satt han även i styrelsen för Erik Paulssons bolag Båstad Hamn AB och i styrelsen för Mats Paulssons bolag NEAB.

Men trots att en rad personer uppenbarligen har suttit på dubbla stolar, och att stiftelsestyrelsen kan ha brutit mot såväl stiftelselagen som den egna stiftelsens stadgar, är det oklart om det räcker till åtal.

”Det är inget lätt ärende. Frågan är om det har begåtts en brottslig handling. Vem skadas? För att det ska vara trolöshet mot huvudman ska någon lida ekonomisk skada. Frågan är om stiftelsen kan lida ekonomisk skada, när det samtidigt är den som säljer. Vi tittar på det just nu”, säger Nils Eric Schultz, och fortsätter:

”Om ett par tre veckors tid kommer jag nog veta om jag kan väcka åtal.”

Di.se har sökt Erik Paulsson för en kommentar, men på grund av semester hänvisar han till affärskollegan Bo Nilsson.

”Vi har egentligen ingen kommentar till detta eftersom polisanmälan är riktad mot stiftelsen. Vår ambition är bara att ta ansvar för bygdens utveckling”, säger han.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s