Angående NTABs JO-anmälan av Länsstyrelsen


Med anledning av att HD inte tar in följande skrivning så tar Båstad kommuns framtid emot den som högsta prioritet i anslutning till NTABs JO-anmälan, som publicerat i tidningen idag.

”JO-anmälan gjordes av NTAB redan 2012-06-26 genom Malte Åkerström. Malte Åkerström skriver i sin JO-anmälan att han anser att Länsstyrelsen tagit väldigt lång tid på sig att utreda ärendet. Detta trots att NTAB har uppvaktat Landshövdingen och Länsöverdirektören i syfte att Länsledningen skulle påverka utredarna så att ärendet snabbt kunde godkännas.

Uppenbarligen var NTAB så säkra på att det bara är att uppvakta ledningen i Svenska myndigheter för att direkt kunna kringgå alla regler. Man var så säker på sin sak att man valde att sälja lägenheter i projektet ”Norrvikens kust” redan innan bygget ens hade påbörjats!

Jag har följt turerna i Norrvikens trädgårdar under många år och hittills har NTAB inte stött på något motstånd i någon fråga förrän nu.

Både Båstads kommun och Länsstyrelsen har varit väldigt inställsamma och gjort många undantag från den formella gången för detta ärende och till NTABs fördel.

Den äldre kommunala miljöutredning som NTAB gjorde med hjälp av Båstad kommuns dåvarande planingenjör Per Ivansson (som även var projekt ingenjör för NTAB under samma period) användes som underlag för att få miljöskyddet upphävt i det aktuella området i och med antagandet av den nya detaljplanen för området.

Att Länsstyrelsen använt sig av äldre kommunala utredningar för sitt ställningstagande i ärendet är extra olyckligt. Om Båstads kommun hade gjordt en oberoende utredning – i ärendets början – hade man med största sannolikhet aldrig godkänt den nya detaljplanen för området.

Att använda sig av äldre utredningar är en politiskt ytterst medveten strategi som tillämpats förr i Båstads kommun av några exploateringsvänliga politiker och tjänstemän. Men det är inget som går att lagföra, då tjänstemän och politiker saknar ansvar för konsekvenserna för tagna beslut och kan därför lätt viftas bort med att det är mänskligt att göra fel.

Med tanke på ovanstående så anser jag det hutlöst fräckt att beklaga sig över de kostnader som NTAB ådragit sig för att man inte har inväntat beslut från Länsstyrelsen.

Samtidigt som jag menar att syftet med att dika ut området och röja upp före Länsstyrelsens godkännande endast har varit att en gång för alla ta död på Salamandrarna i området.”

Patrik.

Annonser

2 reaktioner på ”Angående NTABs JO-anmälan av Länsstyrelsen

 1. Fick Per Ivansson betalt av Peab för planarbetet samtidigt som han arbetade på kommunen? I så fall är det tagande av muta, som i Solna. Har någon fakta?

  • Hej och tack för Din kommentar.
   Ivansson arbetade både för kopmmunen och för PEAB ja. Detta har stötts och blötts men ingen har hitintills lyckats få det tll något rättsligt. Det har tagits upp flera gånger via trädgårdssällskapet bl.a.
   Det är tydligen tillåtet att driva eget på sidan om även om man arbetar för kommunen. Men i detta fall är det smått prekärt..
   Bl.a. detta kommer tas upp i en granskning som vi hoppas snart kommer till stånd och som vi anmält till. Om du har något juridiskt att tillägga i ärendet så är du välkommen med det till: bastadkommunsframtid@hotmail.com
   Helean Kruse.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s