En sjuk maktstruktur – Bryter vårt kommunhus mot lagen när det gäller VoO..


Chefers kompletta ansvar med bl.a avtal, lagar, fulla bemanningar, skyssta scheman, anmälningar, bra relationer så att alla törs komma till tals i verksamheten, bra förtroende och att alla kan fölita sig på varann, respektabel lönesättning, en lönesättning som inte används till att kränka anställda och straffa, att även icke fackliga får en skälig lön, osv..

Skyddsombudens och de fackliga representanternas ansvar att ha bra relationer med de anställda, lyssna, ta initiativ, dokumentera, sätta ner foten mot arbetsgivaren när de går över gränsen, följa arbetsmiljölagen och det kommunala avtalet – hur ser det avtalet egentligen ut?..

Anställdas ansvar där bl.a anmälningsplikt ingår.

Kan alla dessa nämnda instanser lägga handen på hjärtat och säga att de utför dessa uppifter?

Via källor vet vi att två av benen, nämligen cheferna, skyddsombud/fackrepresentant i kommunen har ett tillvägagångssätt gentemot fotfolket som gör att ett stort antal av dem kränks på ett sätt som vi andra inte kan ens fatta finns i dagens sk utveklingsbenägna och medvetna samhälle. Dessa kränkningar har lett till att kommunen har en personal inom VoO som är otroligt rädd och mår otroligt dåligt.

Samtidigt har vi chefer och politiker som dementerar och säger att de har fullt förtroende för dem som organiserar denna verksamhet där personal går på knäna, sjukskrivs på löpande band, slutar, får arbeta dubbla pass utan förvarning och där vårdtagarna inte får den respektfulla vård och omsorg som de har rätt att få..

Några exempel på situationer som enligt olika källor har uppstått i denna VoOs vardag i Båstads kommun:

Lavemang och vändscheman som sätts ur spel över helgen för att ingen personal finns.

Gamla som sitter på toaletten i timmar för att ingen personal finns att hjälpa dem därifrån.

Medicin som ges flera timmar för sent för att ingen personal finns för att ge det i tid.

Feldiagnoser med dödlig utgång detta trots att anställda påpekat att det behövs en second opinion.

Döende som inte får vak och som ligger i sin avföring samt med avtrillade täcken så de är iskalla – för att ingen personal finns (gissar jag).

Anställda som arbetar långt över vad lagen slår fast är OK.

Anställda som blir så dåliga av detta att de blir sjuka.

Anställda som har hotats och lever i en arbetsmiljö med sina chefer som bemöter dem på ett sätt så att de inte vågar mobilisera sig.

Chefer som hela tiden lägger skulden på fotfolket – det har vi sett och hört både i artiklar och på stormöten.

Till vems nytta?

Och av vilken anledning sker allt det här?

Handlar det överhuvudtaget ens om oss medborgare och den service som dom ska leverera?

Min mening är att det inte gör det.

Min mening är att det här handlar om en sjuk maktstruktur där makten, lönen och att springa högre chefer och vissa politikers ärenden är ledstjärnan istället för själva omsorgen och den reella arbetsuppgiften.

Osökt kommer man då till frågan vad alliansen och dessa tjänstemän vinner på att låta detta fortgå och fortgå under så lång tid?

Det enda jag kan komma fram till är det jag nämnde om en sjuk maktstruktur men med följande tillägg – en oerhört dålig kvalitet både på dessa tjänstemän och dessa ansvariga politiker.

Helena Kruse, medlem av Båstad Kommuns Framtid

Annonser

4 reaktioner på ”En sjuk maktstruktur – Bryter vårt kommunhus mot lagen när det gäller VoO..

 1. De som är berörda måste anmäla alla dessa tokigheter och hoppas på att det kan bli bättre, jag är rädd att en stor del av den rädda personalen känner att det är meningslöst att agera och att det inte nyttar något till.

  • OK, jag förstår. Men i ärlighetens namn är det ingen bra ursäkt, bara en förklaring som inte håller..
   Vi kan inte komma någonstans om inte anmälningar görs. Vi pratar om männikors rätt till ett värdigt liv i livets slutskede.
   Ingen ska ha makten att sätta sig över deras rätt till denna rätt till respekt.
   Hur ska vi kunna ändra något om vi struntar i att anmäla så allvarliga händelser som dem jag nämner i min text..
   Alla är ansvariga här att följa lagen!
   Att sen cheferna och politikerna beter sig så illa som de faktiskt gör är ytterligare en diskussion som måste upp i öppen dager för en syning och konfrontation.
   Inom barnomsorgen anmälde vi barnmisshandel och övergrepp av olika slag om och om igen – vi slutade inte bara för att åklagaren och andra instanser inte gjorde något. Det gäller att ihärdigt anmäla – en dag kanske det leder till något.
   Och framför allt är det att finnas för dem som vi ska finnas för och hjälpa och skydda..
   Det är ju lika för misshandlade kvinnor – hur ofta går deras anmälan till domstolen trots upprepad misshandel och anmälningar..
   En dag kanske så många kvinnor anmält att det till slut räcker för att klämma åt den som ska klämmas åt.

   Ser ingen skillnad mellan dessa anmälningar..

   Gör ni andra det?
   mvh/Helena Kruse.

 2. Gud hjälpe dem som ska bli gamla i vår kommun. Arma personal. Kommunledningen jagar bort barnfamiljerna och nu är det de gamlas tur. Vilka ska bli kvar?

  • Tyvärr är det snarare så att de lockar hit dem, de gamla alltså.
   Och de gamla har ingen aning om vad som väntar dem..
   De tror förmodligen att de kommit till Sveriges Florida och ja, för dem som har råd finns det alltid en lösning. Men dom som framför allt och som vanligt är mest usatta här i vår kommun är alla dom som måste förlita sig på den kommunala sektorn. Som vi alla vet dock så är det inget som längre garanterar att den privata sektorn levererar en bättre omsorg – det förekommer rejäla skandaler även där. Oavsett privat eller kommunalt så ska det leverereras och vara regelbundet synat och uppföljt.

   Man kan fråga sig varför inte socialstyrelsen och arbetsmiljöverket samt facket och skyddsombudet inte lyckats få bukt med problematiken då flera anmälningar gått ut genom åren. För Båstads kommun är på god väg att kvalificera sig till en av Sveriges mest misskötta kommuner vad gäller VoO.

   Åtgörderna från vår sida kommer inte låta vänta på sig.

Kommentarer inaktiverade.