Kan kommunal i Båstads kommun lägga fram vad som gjorts åt vår situation med sommarens kaos och utsatthet för de anställda och de äldre..


2012-08-15 Hd

Skyddsombud stoppade dubbelpass

Sjukskrivningar under semesterperioden har tvingat personal att jobba dubbelpass. Arbetsbelastningen på Kosmo KVS i Vejbystrand blev under förra veckan så hög att Kommunals skyddsombud stoppade delar av arbetet.ÄNGELHOLM.   Kombinationen semestertider och sjukskrivningar har enligt Kommunals regionala skyddsombud, Kenneth Wåhlander, inneburit en mycket hög arbetsbelastning för personalen på vårdhemmet Kosmo KVS i Vejbystrand. I förra veckan beslutade han att stoppa delar av arbetet.

– Det handlar om övertidsarbete och det arbete som inte är förenligt med arbetsmiljölagstiftningen.

Enligt Kenneth Wåhlander har personal gått in på lediga dagar för att täcka upp när både ordinarie och extrainkallad personal varit sjuka. Det har förekommit dubbelpass och att personer arbetat hela veckor utan återhämtning.

– Jag fick signaler från våra medlemmar på arbetsplatsen att det inte fungerade längre och att flera i personalen inte mådde bra, säger Kenneth Wåhlander.

Lena Fridström är verksamhetschef på Kosmo KVS. Hon bekräftar att vårdhemmet har haft problem med bemanningen de senaste veckorna. Förklaringen är flera oförutsedda sjukskrivningar.

– Vi hade flera fall där ordinarie personal inte kom tillbaka från sina semestrar. I det akuta skedet fick vi inte tag i några vikarier, säger hon.

Situationen gjorde att den personal som var i tjänst fick hoppa in och jobba extra.

Situationen pågick i ett par veckors tid men riktigt kritiskt blev det enligt Lena Fridström först i slutet av förra veckan.

– Då blev ytterligare en person sjukskriven, säger hon.

Hon berättar att Kosmo KVS nu anställt tre vikarier samtidigt som de tagit hjälp från vårdbolagets andra enheter i regionen.

– Vi anställde först en ny vikarie, men då två medarbetare skadade sig på sin fritid blev det mer akut. Därefter anställde vi ytterligare två. Det hade vi gjort alldeles oavsett Kommunals skyddsombudsstopp, säger Lena Fridström.

Har arbetsbelastningen för personalen inneburit någon risk för de gamla?

Det anser jag inte att den har.

Enligt Kenneth Wåhlander är Kommunal nu nöjda med insatserna.

– Vi hade ett möte ett med KVS under gårdagen. Som jag ser det har de gjort ett bra arbete och löst problemen, säger han.

KVS har omkring 40 anställda och 34 vårdhemsplatser. Det drivs i dag av vårdbolaget Kosmo. Den 16 september tar Helsingborgsföretaget Victum över driften av KVS.

Tove Scherman

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s