Privat förskoleetablering i kommunen- ”vi tar det som det kommer”..


Enligt artikelns innehåll är Ingela Stefansson den enda person i välfärdsutskottet som visar det ansvar som ska och bör tas i sådana här frågor. Att andra ledamöter inte gör det, förutom bjärepartiets representant som lade ner sin röst, visar på en stor omedvetenhet kring förskoleverksamhet bland ledamöterna.

Ingela vet vad hon pratar om och har lång erfarenhet i frågan både i sitt yrke och i sitt fackliga arbete. Hennes yrkanden är helt rätt och helt på sin plats.

Att arbeta med principen ”det fixar vi till sen” vet vi alla hur det har sett ut i kommunen, det rinner ut i sanden och blir lite hipp som happ och otydligt så att moderaterna kan dona lite efter eget godtycke. Ex på ett moderat ansvar som rann ut i sanden: det andra vård och omsorgsmötet som ni lovade hålla för dem som inte kom in på det förra mötet – en känga i nyllet minst sagt..

När det gäller denna form av verksamhet så är det sant att mycket är givet och lagstadgat – men privata verksamheter har ändå en viss frihet som att inte hålla öppet enligt de riktlinjer som kommunal verksamhet har. Montessori arbetade så under många år vilket gjorde att dom som inte hade möjlighet att vara hemma med sina barn och inte hade föräldrar som kunde rycka in inte kunde ha sina barn på montessori. En segregering av stora mått och som på den tiden i alla fall var en vattendelare för vilka sorters familjer som valde denna förskoleform.

Det är dessutom allvarsamt och inte helt ovanligt att privata verksamheter tallar på utbildningsnivån samt hur läroplanen och andra viktiga ben efterföljs och levs upp till. Min erfarenhet är att det inte alls är lika självklart inom vissa privata verksamheter som det är inom det kommunala. Jag har två olika privata erfarenheter av det. Skillnaden var milsvidd från det kommunala.

Det här är ju lite märkligt uttryckt: ”Hade vi gått med på att ändra riktlinjerna hade vi varit tvungna att fixa till det innan vi kunnat ge ett svar på ansökan. Då hade tiden runnit iväg. Och de har ju ansökt om att få starta redan till hösten, säger Åsa Ragnarsson.”

Allt detta ska vara klart och kvalitetssäkrat arbete samt kavlitetssäkrat i dokumenten. Om man har klart för sig och kvalitetssäkrat i sina dokument det som är avhängigt och viktigt för en verksamhet så blir det tydligt och ett mer markerat ansvarstagande både gentemot dem man samarbetar med och gentemot kommuninnevånarna vilken syn man har och vilket ansvar man tänker ta som politiker. Det är dessutom ett sätt att värna om demokratin – man fastställer att det som folk har rätt till verkligen blir av..

Alliansens ställningstagande blir allt mer tydligt – ”vi tar det som det kommer”..

Helena Kruse.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s