Utveckling? – måste allt vara föränderligt..


När man skriver ordet ”utveckling” på Wikipedia får man upp fyra olika delområden:

Evolution i biologisk mening är den process varigenom levande organismers egenskaper förändras från en form till en annan mellan successiva generationer.

Forskning och utveckling är ett samlande begrepp framför allt inom näringslivet för verksamhet som syftar till att producera kunskap. Se forskning och produktutveckling. FoU brukar även tillhöra den teknologiska sektorn

Produktutveckling innebär metoder och tekniker för hur produkter ska utvecklas på ett tillfredsställande sätt.

Utvecklingpsykologi är vetenskapen om människans kognitiva och sociala utveckling och behandlar i första hand människans psykologiska utveckling under barndomen och ungdomsåren.

Om man googlar får man upp ännu fler.

Så vad är utveckling och vad betyder utveckling?

Förmodligen finns det lika många svar som det finns människor, företag, organisationer, kommuner, partier, regeringar och diktaturer.

Dels handlar det om att definiera vad man menar med begreppet och dels hur man klarar att leverera och leva upp till det.

En del tycker att utveckling är att ständigt förändras och låta marknaden styra eller snarare att skapa behov som marknaden hakar på.

När vi lever efter den premissen så kan precis vad som helst hända. Värden som vi i grund och botten behöver och mår bra av kan och går förlorade. Och det är inte förrän skadan är skedd som vi ser resultatet och inser att ”wops”.

Jag tror det handlar om ”att vara jordad” och att ha en aktiv livsinställning. Att ha ett kritiskt tänkande och att orka sätta sig in i saker. Helt enkelt att vara intresserad och att inte bara flyta på och följa den stora massan som tyvärr allt för ofta är inne i den senaste marknadstrenden som kluriga personer och företag lyckats få så många att tro att de behöver och inte kan leva utan. Det kan vara allt från badrum och kök till att det enda alternativet är att exploatera Norrvikens Trädgårdar med boende för 500 personer, butiker, hotell, osv.

Den som vill leverera och som kommer tjäna mängder med pengar på marknaden måste övertyga och skapa ett koncept som slår igenom och som får folk att tro att ”det här måste du ha”, ”det här är utvekling”. Det är marknadsföring på högsta nivå helt enkelt.

När det gäller Norrvikens Trädgårdar så är det precis det vi har framför oss – ett marknadsförings koncept som man via olika trådar ser till att trumma in så att det blir en ”sanning”.

Jag tror att utveckling är att kryssa sig fram, att hitta en balans som motsvarar de reella behoven. Att ta in de olika delområden som finns kring utveckling, t.ex. de jag nämner ovan, och att se hur de kan interagera för helhetens bästa. När det gäller exploatering är det inte alltid ekonomiskt i det direkta – men i längden vinner vi på det både ekonomiskt och hälsomässigt för människor kommer känna att de har kontroll och de kommer känna att en del av tillvaron de känner igen finns kvar. Det finns en igenkännande kontaktyta och något som länkar oss med vår bygds historia.

När jag tittar i backspegeln så blev jag och mina gelikar kallade för rödstrumpor när vi kämpade för miljön och djurs rättigheter i vår ungdom. Vi hånades och diskussionerna var högljudda. Idag ligger mycket av det vi kämpade för på bordet som en självklarhet och som något vi alla måste ta del av och ta ansvar för.

Det är också utveckling..

Helena Kruse

Annonser

2 reaktioner på ”Utveckling? – måste allt vara föränderligt..

  • För att undvika missförstånd så är det detta jag åsyftar: ”Jag tror att utveckling är att kryssa sig fram, att hitta en balans som motsvarar de reella behoven. Att ta in de olika delområden som finns kring utveckling, t.ex. de jag nämner ovan, och att se hur de kan interagera för helhetens bästa. När det gäller exploatering är det inte alltid ekonomiskt i det direkta – men i längden vinner vi på det både ekonomiskt och hälsomässigt för människor kommer känna att de har kontroll och de kommer känna att en del av tillvaron de känner igen finns kvar. Det finns en igenkännande kontaktyta och något som länkar oss med vår bygds historia.

   När jag tittar i backspegeln så blev jag och mina gelikar kallade för rödstrumpor när vi kämpade för miljön och djurs rättigheter i vår ungdom. Vi hånades och diskussionerna var högljudda. Idag ligger mycket av det vi kämpade för på bordet som en självklarhet och som något vi alla måste ta del av och ta ansvar för.”

   Det är också utveckling..

   Helena Kruse

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s