Säsongs öppning!


Som solei69 säger på HD.se inläggs del under artikeln om Norrvikens säsongs öppning så finns inte ens en enda inbjudande skylt i Båstad om att Norrviken öppnat. På evenemangsskyltarna står det endast om primörer och restaurangveckan. Där skulle bl.a varit stora banderoller som hänger över vägen och något ute vid motorvägen. En rejäl skylt efter kyrkan inne i Båstad samt vid rondellen längre fram. Vissa städer man kommer till har inbjudande välkomstskyltar där det står om vissa speciella attraktioner.  

Vi menar att inblandade i den kommande exploateringen av Trädgårdarna medvetet sänker Norrvikens Trädgårdar. Det finns flera artiklar, dokument, indicier samt tydliga tecken på det – att inte aktivt föra reklam för Trädgårdarna är ett av dem.

För den som sätter sig in i alla turer – och det bör man göra innan man tror att PEAB-sfären kommer rädda Trädgårdarna – så blir bilden otroligt tydlig av hur förloppet fram till idag har sett ut och vilka som ligger bakom och vilka som gjort exploateringen och försäljningen möjlig. 

För den som sätter sig in i alla turer står det ockå att läsa bl.a i Stiftelsens årsredovisningar (som vi snart kommer lägga ut på vår sida) och som mest består i ett duplikat av varandra utan att något direkt nytt tillförts, samt noll information kring verksamhet och försök till att driva verksamhet, att det är NTAB, peab-sfären, som över tid under sina arrendeperioder låtit Trädgårdarna förfalla, detta trots att det i arrendekontrakten ingår ansvar för skötel av byggnader och mark. Inte nog med det, NTAB har dessutom sagt nej till att göra Trädgårdarna till kulturreservat – med litet hjälp av kommunen. 

Med vetskap om denna medvetna misskötsel av Trädgårdarna trots arrendekontraktets villkor, villkor som varken Stiftelsen eller Länsstyrelsen brytt sig om att följa upp och ifrågasätta varför de inte skötts eller följts – vem kan då lita på att trädgårdarna kommer skötas när stadsdelen och företaget ”Lilla Båstad” tar över och exploaterar, när vi inte ännu sett ett avtal som innehåller villkor för att trädgårdarna och byggnader ska hållas i ordning, vara öppna för allmänheten samt på andra sätt ”främja verksamheten med naturlig anknytning till trädgårdarna”.

Vidare, som en av orsakerna som angets för att blockera evenemang att drivas på Norrviken i nuläget är bl.a att gräsmattorna förstörs. Och då frågar man sig storögt – boenden för 500 personer, hotell, spa, butiker, osv kommer alltså inte att förstöra gräsmattorna – förmodligen och HÖGST troligt så är det mer än gräsmattor som kommer förstöras då.

Norrvikens Trädgårdar är ett av Sveriges och Europas mäktigaste och mest anrika arv. Ett arv som av en mängd anledningar är viktiga att bevara för eftervärlden. Huvudansvaret för att så görs ligger på Båstads kommun. Vilket man förstår om man satt sig in i turerna. Båstads kommun har med öppna ögon och i olika steg medverkat till att vi nu ser slutet för Trädgårdarna. 

Skäms på sig Båstads kommun!

Helena Kruse

Annonser

7 reaktioner på ”Säsongs öppning!

 1. Vi löste säsongskort i dag och gick en sväng i trädgårdarna. Det mesta såg hyfsat ut, kanske lite spartanskt men det är väl förståeligt när man i andanom hör bulldozrarnas rusande motorer, ett vattenfall i backen var torrt och Japanska Trädgården var bara ett dystert minne av sig självt. Salamandrar och grodyngel trivdes i alla fall och jag och min man valde bland det hela tre sorterna glass som fanns att köpa. Tittade på skalmodellen i Villa Abelin och det var en plåga. Hur FAN kan man ens fundera på att förvanska, förfula och förstöra en anläggning av Norrvikerns kaliber med nåt sånt? Inget vid grindarna angav att det var öppet, inte såg jag nåt i alla fall. Skamligt och en skymf mot Rudolf Abelin alltihopa.

  • I Stiftelsens årsredovisningen som vi gick igenom sen fem år tillbaka står att det är arrendatorns ansvar att ombesörja skötseln av trädgårdarna samt fastigheterna. Pytt..

   Det gräsligaste i det hela är att Stiftelsen inte följt upp och krävt att villkoren efterföljs. NTAB som arrenderar (peabsfären) har mer än råd att sköta allt detta. Om man nu planerar för en fortsatt omsorg och desstuom ägande så borde man vara intresserad av att kontinuerligt sköta och efterfölja villkoren i arrendet redan inna köpet och exploateringen görs.
   Det får oss osökt att inse att om man inte har intresse och lust till det nu – varför i jisse namn skulle det intresset finnas sen..
   Att låta trädgårdarna och byggnader sakta förfalla än mer gör det inte precis lättare att rusta upp sen.

   Vi har inte kunnat hitta något avtal eller beslut där det står att man garanterar denna omsorg vid och efter anekterandet.

   Att Stiftelsen ”köper” allt detta som rullas upp via andras och vårt grävande är verkligen anmärkningsvärt och är mycket talande. Att kommunen inte har något att tilläga gör det än mer talande..

  • Nej – men vi har för dåliga lagar och för dåliga kontrollsystem. Sålänge en kommune har en ledning som agerar sunt och med ledamöter som inte sitter på dubbla stolar så kan sånt här förhindras. Men säg den kommun som har det..

   Det blir allt tydligare att kommunpolitik är ett tillhåll för både det ena och det andra och för dem som vill se om sitt eget hus före kommuninnevånarna. Tyvärr!

   Allt blir avhängigt hur mycket ideella organisationer och privatpersoner orkar gräva, upplysa och kämpa.

   • Man kan anmäla till olika instanser och det är gjort i flera omgångar sen flera år tillbaka. Vår grupp kommer förmodligen också anmäla. Man kan anmäla till konkurrensverket, Justitieombudsmannen, Europadomstolen, man kan även gå andra vägar. Eftersom hela processen är planerad in i minsta detalj av exploatörerna har inblandade täppt till det mesta och säkrat upp det. T.ex så skulle det gå 20 år mellan att stadgarna skrevs och tillstånd för att få skriva om dem via en sk permutation. Idag har dessa 20 år gått. En ansökan om permutation kunde alltså inte gjorts tidigare. Det finns dock detaljer som avslöjar vissa förehavanden och förlopp, frågan är om det räcker för att häva hela denna cirkus..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s