Höginkomsttagare räddar kommunen?


Sanning eller myt?

Båstad utjämning 2012.  Hur ser kommunens ekonomiska förutsättningar egentligen ut? Är det som vi tror?

Är det viktigt att försöka attrahera fler höginkomsttagare till kommunen, för att kunna förstärka kommunens kassa och därigenom också ha råd med t.ex. satsningar på att förbättra äldreomsorgen?

Stämmer det att marginaleffekten av en ny invånare med en förvärvsinkomst på 1 mkr innebär ca 200.000 kr i kommunkassan?

Stämmer det att Båstads höga andel äldre missgynnar kommunen  eftersom det tar resurser från andra viktiga verksamheter?

TESTA DIG SJÄLV genom att försöka besvara två ”enkla” frågorna på sidan 2 i utbildningspaketet nedan!

De rätta svaren är rätt häpnadsväckande och kommer säkert leda till en del höjda ögonbryn och ifrågasättanden av om uppgifterna verkligen är korrekta. Jag själv tvivlade när jag jobbade med materialet, och vände mig därför till en sakkunnig på SKL, som gav mitt material ”tummen upp”.

Du som är allergisk mot sifferexercis och vill ha en kortfattat förklaring till svaren på de två ”enkla” frågorna finner dessa på följande sidor:

Sid 5, som kort beskriver syftet med utjämningssystemet

Sid  8 och 10, som visar på de kraftfulla effekterna av inkomstutjämningen

Sid  13 och 14, som kortfattat beskriver principen för kostnadsutjämningen, samt hur mycket resurser Båstads kommun tilldelas, för att kunna erbjuda en genomsnittlig standard inom resp. kärnverksamhet

Sid  19 – 23, som beskriver hur kommunens verkliga kostnader avviker från tilldelningen i kostnadsutjämningssystemet och vilka verksamheter som  är ”dyra” resp. ”billiga”.

Hoppas materialet kan bidra till mer livfulla ekonomiska debatter!

Vänligen                                                                                                                                                                                                                       Ulla-Karin

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s