alias MATS


Inägg HD.se/bastad den 24 april, av alias MATS.

”Hej Anna!
Din fråga är berättigad. De flesta som engagerat sig i frågan är nog inte emot en utveckling av Norrvikens Trädgårdar. Men utveckling kan ha olika innebörd och medföra vitt skilda konsekvenser. Goda eller dåliga.NTAB som ingår i PEAB vill exploatera stora delar av parkanläggningen för att kunna uppföra en stor mängd exklusiva bostäder. Första delen i det presenterade flerstegsprojektet består av nio huskroppar i fem våningsplan med utsikt över Laholmsbukten. Till husen anläggs nya asfalterade gator, parkeringsplatser, garage, gatlyktor, staket m m.Därefter planeras bl a hotell och radhuslängor inne i parken. En tredje etapp uppe på åsplatån omfattar villor och stugbyar. Dagens idyll ersätts alltså av ett stort bostadsområde. Vi som är emot exploatering har åtskilliga gånger bidragit med diverse förslag på hur man kan återskapa en del av den forna glansen och förhoppningsvis locka dit besökare igen.Man kan t ex framhäva redan existerande naturvärden, som att dra nytta av den branta topografi med sina klippor och vattenfall betydligt bättre. Mycket mer blommor, bär och frukt. Effektiv och målinriktad marknadsföring, evenemang, mässor bröllop, etc. Listan på erbjudanden kan göras lång. Inom parken finns ypperliga förutsättningar och stor potential för kreativa personer med rätt kompetens att utveckla parkanläggningen.Man kan även utveckla kringliggande fascinerande naturområde med ett spännande stigsystem som knyter samman med Skåneleden, naturreservatet Englandsdal och stranden. Det förutsätter bl a insatser från länsstyrelsen, t ex först och främst en rejäl uppröjning, gärna ett informativt naturum, m m.

Hoppas du och andra vetgiriga nu inser att det faktiskt finns konstruktiva alternativ som kommer betydligt fler i bygden till nytta än enbart NTAB/PEABS intressen. Inte minst gäller det turistnäringen. Ingenting är omöjligt!”

Dessutom:                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

”Magnus!

Du får uttrycka din åsikt, precis som alla andra.
Men det handlar faktiskt om mycket mer än själva parkanläggningen, Norrvikens Trädgårdar. 

Jag tror att det har framgått ganska klart i debatterna. Vi som engagerat oss, har t ex presenterat en mängd alternativa förslag till NTAB:s omfattande exploatering.

Eftersom Norrvikens Trädgårdar borde klassas som ett stycke svensk kulturhistoria, som glatt mången besökare i drygt 100 år, har parken föreslagits bli just kulturreservat. 

Den omgivande naturen med sin säregna landskapsbild och speciella miljö har bl a skapat idealiska förutsättningar för en del rödlistade djur och växter, som t ex den större vattensalamandern.

På en punkt håller jag dock med dig – att länsstyrelsen håller befintliga naturreservat i schack. Närliggande Englandsdal t ex är otillgängligt sedan campingen tilläts expandera norrut. Gissa vem ägaren är?

Till sist föreslår jag att du ska besöka Norrvikens Trädgårdar för att bilda dig en ny uppfattning apropå behovet av att ”luka rabatterna”. Eleverna på trädgårdsutbildningarna sköter detta exemplariskt”

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s