Bygden utarmas


Uppköpen av alla typer av fastigheter och markområden som sedan många år gjorts av ett fåtal personer och familjer har fått till följd att hela områden i det närmaste är folktomma större delen av året. Man köper upp en gård till att börja med, sen köper man en till åt varje unge och detta till priser som vanliga inkomsttagare inte har en chans att toppa. Det må vara säljarens val att sälja till vem han/hon vill, men inget i lagstiftningen medger att man kan kräva att endast i kommunen folkbokförda ska kunna köpa fastigheten framöver. Vem säljer billigt till någon som säger sig skulla bosätta sig här men som i nästa veva säljer vidare till en sommargäst? Man ska vara snäll- men inte dum. Nu är jag ju av den åsikten att jag absolut inte tror att den utarmning av bygden bekymrar dessa personer/ familjer ett endaste dugg. Kan man bara få lokalbefolkningen att passa huset under året och kunna påvisa att man har en stuga på landet är det nog det som är det viktigaste. Lokalbefolkingen är ju trots allt i de flesta fall inte med i gänget utan dom får man manipulera genom att man låtsas respektera dem. Vi kan säkerligen alla föreställa oss hur det låter bakom stängda dörrar. Vissa av oss har ingående kännedom om båda världarna. Vi ska ju tjäna så hemskt mycket på turismen, men den turism som vi ser i dag har i stort sett lett till två saker: Fastigheterna köps upp och är för alltid utom räckhåll för folk som vill bo här permanent men inte tillhör den ekonomiska eliten samt att  behovet av säsongsanställda i turisbranschen visserligen skapar arbestillfällen- men inte på helårsbasis. Vem har- som näringsidkarna- en inkomsttopp som man kan leva på under lågsäsong? Inte städerskorna i all fall. Kommunledningen har under många år endast haft för ögonen att tillmötesgå exploatörer och speciellt utvalda entreprenörer, och det har gjort att vi nu i det närmaste har en minskande men åldrande befolkning. När man sen ser hur kommuner i närheten, som inte har en promille av den turistindustri som vi sägs leva på, kan bygga idrottsanläggningen för mångmiljonbelopp måste man ställa sig frågan om den förda politiken i vår lilla kommun varit gynnsam för någon annan än speciellt utvalda? Inte i mina ögon.

Gun Karlsson

Annonser

En reaktion på ”Bygden utarmas

  1. Båstad kommun har alltid haft en förmåga att anställa landskapsarkitekter som inte har haft eller har någon som helst känsla för Bjärehalvöns unika och mångskiftande landskap och arkitektur . Kommunens politiker bedömer jag som lika inkompetenta. Båstad har haft och har lillebroskomplex, med det menar jag att man till varje pris velat göra om Båstad till något som liknar en större stads stadskärna. Många skräckexempel på byggnationer som på inget sätt passar in i gatu-eller landskap har fått genomföras. Charmen har försvunnit och därmed en stor del av turistattraktionen. Torekov har haft betydligt mer varsamhet när det gäller nybyggnation, men är en ”död” plats om vintern. Jag kan inte förstå att politikerna genom åren har blundat för den förstörelse som man idag kan bevittna.
    Norrvikendebatten idag har jag inte följt men tidigare har jag engagerat mig i. Norrviken kan inte fortleva som den är idag, och redan för mer än 20 år sedan kunde jag se hur trädgården changerade och hur alla ansträngningar att få den ekonomiskt bärbar omkullkastades. Det var inte roligt att se. Nu har jag lyckats få fram ritningsförslag på ”det nya Norrviken” och jag blir mer än betänksam. Man har anlitat en av sveriges bästa arkitekter, G.Wingård, men hans annars strama och arkitektoniskt vackra byggnader passar inte i Norrviken. Jag skulle hellre velat se att man inom området, mycket varsamt, byggde en konstnärs-och hantverksby med små hus som fångade upp bygdens historiska arktiektur. Ett kulturcenter, öppet året runt, med restaurang/er och kaffér och kanske en pub. Förr fanns det en pool i trädgården. Varför inte bygga in en sådan så att barnfamiljerna skulle kunna göra sina utflykter. Ja, det finns, som sagts tidigare, säkerligen en hel del ideér för att öka tuillströmningen till Norrviken året om. Men en sak. Skyll inte allt på PEAB bröderna.
    De är ett affärsdrivande företag och får de inte något motstånd ifrån politikerna så får de sin vilja fram. Det är politikerna som fattar besluten. Det är de som skall stå tillsvars. Glöm inte det till valen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s