KF 2012-04-25 Årsredovisning 2011


Med moderaterna och folkpartiet som ledstjärna skulle man kunna tro att livet här på Bjäre är tipp topp.

-Visst där finns vissa problem men vi arbetar på det, säger dom..

Anette Åkesson (m) talar som vanligt snabbt, självsäkert och hoppfullt om budget och verksamheter.

Om man känner många moderater, som jag gör men de är inte politiker, så vet man att det till övervägande del finns en moderat livsstil som går ut på att aldrig se problemen eller ens riktigt vilja kännas vid dem, åtminstonde inte utåt. Livet ska ge sken av att vara under kontroll och alltid med ett leende och en hurtig attityd.

Denna attityd stämmer bra även på moderat politik i Båstads kommun, ej att förglömma även folkpartiets. Folkpartiet har sällan en åsikt som avviker från moderaternas och liksom moderaterna sällan någon i partiet som uttalar sig, mer än frontfiguren. Finns där månde en liten piska på väggen även i detta grupprum?

Thomas Andersson (fp) staplar ord på ord, till slut orkar man inte lyssna längre. Det finns inget innehåll i texten mer än om möjligen en än mer skönmålad bild av verkligheten än moderaternas. När sen Bo Wendt (bp) ifrågasätter Thomas Anderssons roll och förehavanden i politiken med tanke på hans privata ägar- och byggintressen så vill Andersson inte se problemet. Ihärdigt väljer han att svara så att det ska tyckas inte vara något som helst problem.

I vår grupp och ute på bygden när man genom åren talat med folk, hög som låg, förundras folk över dessa människor i politiken som sitter på stolar som maximerar deras möjligheter till fördelar och insyn. Inga skrupler tycks finnas. Men det värsta av allt är att konstitutionen gör det möjligt. Nej, faktiskt det är inte det värsta – det värsta är att dessa personer inte ens skäms och vet hut.

Anne-Marie Johanssn (c) bröt så alliansens skönmålande bild av kommunens förhållanden. Hon påtalade ouppfyllda mål, brister i verksamheter, underskott och skulder. Över huvudtaget verkade det som att centerpartiet tagit sig i kragen för de var aktiva denna kväll. Skönt med ett alliansparti som tar initiativ att profilerar sig i allianssamarbetet. Det borde kristdemokraterna som inte sa ett ljud på hela kvällen också göra.

Anne Kjellberg och Irene Ebbesson (s) presenterade en mycket tydlig bild av verkligheten – det påminde mer om det Båstad som jag känner till. De benade upp de olika posterna och visade på andra sätt att läsa av budgetutslaget och staplarna för medarbetarenkäten. De instämmer i och spinner vidare på de brister som centerpartiet påtalat och vi får en allt mer nyanserad bild av att det inte alls står så väl till med kommunen – varken med ekonomin eller med vissa verksamheter, framförallt vård och omsorg. Man ifrågasätter nedskärningar på korttidsboendet, beläggningar på 126%och att det satsas så otroligt på vård- och omsorgssektorns administaration medans fotfolket går med alldeles för låga löner.

Jonas Nilsson (mp) visar också de på andra sätt att läsa av budgeten och verksamheterna samt medarbetarenkäten. Man föreslår olika miljömässiga satsningar och ifrågasätter detaljplaner som ett av de främsta argumenten till tillväxt. Miljöpartiets anförande var tydligt, vuxet och konkret.

Bjärepartiet är aktivt, de har mycket att ifrågasätta och Bo Wendt verkar trivas i talarstolen. Flera gånger slog han huvet så på spiken att jag verkligen fick hålla mig för skratt. Det är inte mycket som slinker emellan från detta partis håll och det får man se som ett sundhetstecken och lämnar mycket att önska från övriga partier för att nå samma debattnivå. Bjärepartiet har många förslag och belyser medarbetar enkätens utslag på ett mycket intressant sätt. Det visar sig att man inte kan jämföra de olika årens svar och procentsatser eftersom man använt sig av olika frågor samt olika nivåer i stapeldiagrammet. Rätt skrämmande att Marianne Malm inte lägger fram det i sin presentation. Faktum att hon inte gör det lämnar många otillfredställda frågetecken och gör att man ånyo känner sig lurad av politikerna. Ett rävspel som endast skadar oss det drabbar..

När sen Anette Åkesson kommenterar varför detaljplaner är så viktiga så vänder hon sig till miljöpartiets Jonas Nilsson och skriver honom på näsan att det är lösningen till ökad inflyttning och ökade intäkter. I förbifarten hasplar hon ur sig något om att de som redan finns här och inte har ett boende eller inte har råd att bygga kan bo någon annanstans. Måste nog lyssna av det där momentet på den dokumenterade filmen av KF – för det kan väl inte vara möjligt att Anette Åkesson verkligen sa så.

Kontentan är att det inte finns någon sanning i staplar och diagram, i budget och verksamheter. Allt verkar handla om hur man läser av och vad man väljer att lyfta för att framstå som kompetent och ha koll. Men den krassa verkligheten kära politiker är inte att verka ha koll, att se glad och hurtig ut eller att stapla ord. Den krassa verkligheten om man vill göra skillnad är att våga ta tag i saker, vågar lyssna och ta till sig istället för att skylla ifrån sig eller blunda. Att följa upp och att fullt ut sätta sig in i vad som finns bakom dessa siffror. Men som ofta tycks det som att partier och ledamöter är mer intresserade av ”leken” med siffror och att driva politik i en sluten värld där faktum att ha ”rätt” är viktigare än hur det slår för oss där utanför kommunhusets väggar – i något som kallas verkligheten..

KF i Båstads kommun präglas av den svenska jantelagsandan. Ingen vill sticka ut och hellre tiga än att ha och verkligen driva en åsikt. Beigt helt enkelt.

Helena Kruse/medlem i Båstad kommuns framtid

PS. läs även HD.se artikel om KF

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s