Norrvikens trädgårdar


Norrvikens Trädgårdar i sin nuvarande form går mot sitt slut. Det är i alla fall vad Peab sfären, Stiftelsen och de ansvariga bakom Lilla Båstad slagit fast.

De menar att det sista hindret för att kunna fullborda köpet nu är undanröjt.  I och med att Kammarkollegiet har godkänt en permutation och ändrat Stiftelsstryrelsens stadgar och bl.a lyft ut ord som rör allmänhetens rätt till tillträde av området ur texten är allt klappat och klart, sägs det, och försäljning blir i och med det möjlig av Norrvikens Trädgårdar som nu har sålts till exploateringsföretaget Lilla Båstad – en del av PEAB sfären.

Men är det den reella sanningen?

Hotet är överhängande – men vi kan i dagarna berätta (2012-07-18) att Trädgårdarna fortfarande är långt ifrån en försäljning och att det verkar som att både kommunen, NST, Stiftelsen, Peabsfären och de ansvariga bakom Lilla Båstad lägger missvisande och felaktiga uppgifter på bordet för oss medborgare.

Båstad kommuns framtid, intresseorganisation och aktionsgrupp för Bjäres väl, anser att det finns en tanke med stora delar av det förloppet och den kedja av åtgärder som vidtagits genom de senaste årtiondena för att man idag slutligen och till sist ska komma åt att exploatera Norrvikens Trädgårdar samt Norrvikens Kust, förmodligen även Kattvik och platån ovanför Trädgårdarna.

Summan för Trädgårdarna på 7.8 miljoner kronor är en skändning mot ett av Sveriges och Europas mest anrika områden. Priset på 7,8 Mkr är exakt vad lånen plus driftskostnad 2012 är för trädgårdarna. Om priset vore högre så hade det i så fall funnits ett övervärde och man hade då inte kunnat hävda att NT är konkursfärdigt. Det är även så att om summan legat runt eller över 10 milj. kr så hade ärendet istället gått till regeringen och inte till kammarkollegiet.

Utöver denna information har det framkommit en hel del prekära och smaskiga förlopp, information och dokument i Norrviken frågan, och att kommunen kan säga att de inte är delaktiga i det som händer Trädgårdarna är minst sagt oansvarigt.

Viktiga frågor att ställa sig i detta ärende är:

•  hur kan det komma sig att andra historiskt vackra oaser runt om i Sverige t.ex Sofiero och Gunnebo har levande verksamheter och är omgjorda till kulturreservat – men inte Norrvikens Trädgårdar

•  hur kan det komma sig att man plockat bort den sjudande aktivitet som en gång rådde vid Trädgårdarna

•  hur kan det komma sig att man söker hinder för adekvata verksamheter istället för möjligheter som tex att gräsmattorna blir förstörda. En ny stadsdel med 500 personer, butiker, hotell, spa, osv ger minst lika mycket slitage på det som då kommer finnas kvar av Trädgårdarna – förmodligne mer.

•  hur kan det komma sig att man inte ser ännu fler möjligheter? Är Stiftelsen kompetent nog för att driva verksamheten Norrvikens Trädgårdar – är de visionärer, kreativa, aktiva, har kontakterna som behövs och kan de se en helhet mellan en uppsjö av aktiviteter som tillsammans skulle skapa enormt goda förutsätningar för Trädgårdarna och kommunen i stort?

•  hur kan det komma sig att där finns en propp i detta ärende och att alla förslag som läggs fastnar där. Vilka personer sitter vid den här proppen och på vilket sätt är Länsstyrelsen inblandad i denna propp? Intressanta och misskötta förlopp bl.a via Länsstyrelsen har framkommit i vårt grävande.

Det är uppenbart att endast ett fåtal personer är inblandade i de förlopp som bearbetat ärendet Norrvikens Trädgårdar genom åren. Men hela KF samt övriga politiker känner till hur det ser ut samt historiken och hanteringen. Det är ju så att den som är tyst också är ansvarig. Endast dem som lägger ner sin röst och arbetar för det motsatt i detta ärende går fria. Övriga är lika medskyldiga som den lilla grupp som bearbetat ärendet mot de exloateringar vi nu har framför oss av Trädgårdarna .

Norrvikens Trädgårdar är ett historiskt arv som sällan gått att skåda och som nu går i graven.

Skäms på sig Båstad kommun!

PS. för mer läsning i ämnet klicka klicka på ”hem”, gå ner på ”aktuellt” och klicka på texten om upprop i den texten hittar du en länk till den digitala namninsamlingen för att rädda Trädgårdarna.

Tack!

Annonser

En reaktion på ”Norrvikens trädgårdar

  1. Om Norrviken inte längre ska ägas av dom som en gång fick den, d.v.s. vi bör den återbördas åt familjen Abelin. Det är skamligt att denna gåva i dag ska slumpas bort till Peab så att dom kan göra lekstuga av ytterligare ett område. 7,8 mille är en ren förolämpning och att vissa folkvalda anser att Peab ska strykas medhårs på ett så obeskrivligt osmakligt sätt är intressant inför kommande val. Vilka av våra gemensamt ägda egendomar ska dom få nästa gång? Kommunhuset har dom redan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s