Vård och Omsorg


Efter den vårdskandal som drabbat Båstads kommun under sista mandatperioden har det lugnat ner sig och det har verkat gå åt rätt håll. Men från flera håll har BKF nu fått till sig att det är på väg utför igen.

Den information vi får till oss är att personal har börjat kränkas, hotas och ifrågasättas igen när de sätter ner foten för det som pågår. Flera chefer har inte rätt kompetens och det drabbar verksamheten och personalen.

Att personal kränks för att de sätter ner foten är inte enbart specifikt för VoO – det är en agenda som genomsyrar hela organisationen ute på golvet i de olika verksamheterna. Flera medarbetare har på olika sätt avpolleterats eller trakasserats ut av ledningen och kommunen.

Länkar till ett inlägg vi nyligen skrivit om situationen – här

Nedan historik och vad vi skrev när det var som värst för något och några år sen:

Hanteringen av Vård- och Omsorgssituationen i Båstads kommun är under all kritik.

Från ledningshåll duggar det tätt från den ena veckan till den andra med överväganden och tillvägagångssätt som förvånar, chockar, kränker och skrämmer vårdtagare, anhöriga, anställda och åldrande som är på väg mot omsorgstagande.

Det drabbar även övriga medborgare – och varför då tro?

Jo, det som länge varit en känsla av att vi lever i en kommun som inte tar ansvar och inte klarar att driva olika ålaggda uppgifter är inte längre bara en känsla, det har blivit en konkret upplevelse och vi medborgare kan ingenting göra mer än att protestera och titta på.

Måttet är nu rågat och ”Båstad kommuns framtid” – intresseorganisation och aktionsgrupp för Bjäres väl anser att ansvariga gått långt över gränsen för vad som är konstitutionellt adekvat och medmänskligt rimligt. Framför allt som företrädare för sina väljare.

Arbete för att försöka förbättra förhållanden kring detta i kommunen är på gång från vår sida. Bl.a. kommer där bli ett möte med alla drabbade som önskar delta.

Vi får ständigt in gediget material från fotfolk som vi kommer lägga på bordet under olika former (dock anonymt eftersom så många i kommunen fått signaler om att de kommer sitta löst till om de ”bråkar”). Anmälningar av olika personer och förmodligen även delar av den kommunala organisationen kommer bli oundviklig. Kartläggning av förloppen och av anställda som inte tar sitt ansvar samt vad som kan ligga bakom. Möten med berörda. En rejäl facklig genomlysning och kontakt med det lokala ombudet samt hennes högre chefer för att få en förklaring varför medlemmarna anser att de inte får någon stötta och istället hoppar av. Söka få ett uttalande från läkare som enligt de allt mer ökade antalet sjukskrivna inom VoO har en åsikt kring hur den kommunala politiken drabbar fotfolket.

Vi tänker gå till botten med dessa förhållanden. Det kommer ta tid att reda ut och under tiden ber vi om ert stöd och ert engagemang. Hela vår organisation drivs av ideellt arbete, alla har familjer, arbete eller studerar och en del är sjuka med värk eller annan problematik.

Det är bara genom engagemang som vi kan förändra våra liv – kom ihåg det..

Vi hoppas att ett respektfullt förändringsarbete även pågår från ledningens håll – men än kan vi inte skönja att det vänt och att det börjat levereras ett tänk där ordet respekt för våra äldre och kära i sitt åldrande står som honörsord och ledstjärna.

Annonser

4 reaktioner på ”Vård och Omsorg

  1. Efter att det börjat bubbla upp till ytan att SVT granskar, har kommunens ansvariga helt plötsligt börjat följa upp utlovade bistånd och fjäskar rätt rejält för en handfull pensionärer som iom hemtjänsten klassas som ”besväliga”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s